Nagyvilág

Obama: a NATO-szövetségi rendszer továbbra is kulcsfontosságú

Washington továbbra is a NATO-t tartja az amerikai és az európai kollektív biztonság számára kulcsfontosságú tényezőnek.

Az amerikai elnök ezt akkor mondta, amikor a Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberget, a NATO főtitkárát. A Fehér Ház már a találkozó előtt közleményben emelte ki, hogy nagy jelentőséget tulajdonít e tárgyalásoknak és a NATO megtestesítette transzatlanti kapcsolatoknak.

A megbeszélések fő témája az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc és az esetlegesen várható líbiai hadműveletek voltak – mondta Barack Obama a találkozó után. Egyúttal felhívta a figyelmet a migránsválságra, amelynek oka szerinte a szíriai polgárháború. A migránsok nagyon veszélyes útra vállalkoznak, ezért a problémára adandó válasznak “humánusnak és átgondoltnak” kell lennie – fogalmazott.

Az Obama-Stoltenberg találkozóra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokba zajló elnökválasztási folyamatban az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump többször is megkérdőjelezte az amerikai elkötelezettséget a NATO-ban. Legutóbb vasárnap, egy délelőtti televíziós interjúban, majd este egy wisconsini televíziós vitában fejtegette, hogy a NATO “idejét múlt szervezet”, s szerinte felül kellene vizsgálni az Egyesült Államok szerepvállalását az észak-atlanti szövetségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik