Külföld
jan slota (jan slota, )

Slota volt párttársa bocsánatot kért a magyarellenességért

24.hu
24.hu

2016. 04. 08. 16:26

Andrej Danko tölti már be a Szlovák Nemzeti Párt elnöki posztját. Most, hogy a magyarokkal egy koalícióban vannak, sokkal finomabbak, sőt Danko nagy gesztusokat tett.
Korábban a témában:

Bocsánatot kért Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korábbi elnökének magyarellenes kijelentéseiért Andrej Danko, az SNS jelenlegi vezetője abban az interjúban, amit az Új Szó szlovákiai magyar napilap közölt pénteken. “Nem vagyok hajlandó vezekelni és általánosan bocsánatot kérni azért, amit nem én követtem el. Ha a múltban bárkit személyesen megbántott bármely elődöm durva megszólalása, az SNS elnökeként elmondhatom, hogy őszintén sajnálom, és elnézést kérek” – jelentette ki Danko, aki jelenleg a szlovák parlament elnöke is. Megjegyezte, hogy Slota nyilatkozatai miatt ő is gyakran kényelmetlenül érezte magát:

Sokszor magam is szégyenkeztem e kijelentések miatt, és méltatlannak éreztem őket a párthoz, ezért is változtattam meg az SNS-t. Ez azonban ettől még mindig az érintettek felelőssége marad, és nekik kell elszámolniuk vele. Számomra Ján Slota a múlt, és nem akarok többé foglalkozni vele.

Arra a felvetésre, hogy Slota része az SNS történetének, és ezt nem lehet csak úgy kitörölni, Danko hozzátette: “Nézze, Ján Slotával szemben én a lehető legszigorúbban jártam el, ahogy csak a párt szabályzata és a törvény megengedte: kizártam a pártból, mert nemcsak a magyar kisebbség, hanem az SNS felé is szégyenteljesen járt el, amikor a pártot a csőd szélére sodorta. Azt hiszem, ez tényleg önmagáért beszél.”

Danko szerint az új kormánykoalíció, aminek az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), az SNS, a magyar-szlovák Most-Híd és a Háló (Siet) a tagja, közelebb hozza egymáshoz a szlovákokat és a magyarokat, illetve a Smert és a jobboldalt. Az SNS elnökének az a véleménye, hogy a nemzeti kisebbségek gazdagítják az országot, amiben élnek. “Azt gondolom, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájukkal, kreativitásukkal gazdagabbá tesznek minket, és ez érvényes nemcsak a magyar, hanem valamennyi kisebbségünkre.”

Azért minden határt nem lépünk át!

Ugyanakkor meggyőződése, hogy “a kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt”. A riporter kérdésére, milyen határt, Danko elmondta: “Azt a határt, hogy ha a szlovák a hivatalos nyelv, akkor mondjuk egy legfelsőbb bírósági döntés esetében nem kérheti valaki Dunaszerdahelyen, hogy magyarul állítsák ki neki a dokumentumot.” Úgy vélekedett, hogy “mivel a jogi érintkezésben minden szónak jelentősége van, ezért nagyon fontos, hogy az, aki a dokumentumot kiadja, ugyanazon a nyelven írja meg, amelyiken az érintett olvasni fogja. Ez pedig a hivatalos szlovák nyelv. Ez nem jelenti, hogy az államigazgatás egyes területein ne lehessen használni egyéb nyelveket is, de csak egy bizonyos határig. A kétnyelvűség nem mehet az államnyelv rovására.”

Szóba került a magyar kisebbség autonómiájának kérdése is, ami Danko szerint “Szlovákia és a szlovákok számára a fogalom történelmi kontextusa miatt problematikus”. Az SNS elnöke azt gondolja, hogy “a magyar politikusok is sokszor helytelenül kommunikáltak a témában, és ezáltal a vegyesen lakott területeken élő szlovákokban az autonómia azt a félelmet hívja elő, hogy az adott területen elveszítenénk az államigazgatás lehetőségét”. Megjegyezte, ennek ellenére “a kisebbségi autonómia bizonyos mértékéről a koalíciós tárgyalásokon is szó volt, és a Hídnak sikerült keresztülvinnie a kisebbségek finanszírozásának a módosítását, nem csupán a magyarok, hanem valamennyi szlovákiai kisebbség számára”. Azt mondta, hogy ő ezt nem ellenzi.

Egyetértek azzal, hogy létrejöjjön egy önálló kisebbségi alap, amiből az egyes kisebbségek számarányosan részesülnének, és a támogatás felhasználásáról maguk döntenének, persze az állam által megadott szabályok szerint. Ezért azt mondom, ne beszéljünk autonómiáról, ami sok ember számára történelmi okokból még a területi elszakadás lehetőségét is magával hordozza, hanem beszéljünk pragmatikus megoldásokról, amik a kisebbség tagjainak mindennapi életét javítják.

Ami az oktatásügyi törvény korábban elfogadott módosítását illeti, miszerint Szlovákiában számos nemzetiségi kisiskolát be kellene zárni, Danko azt mondta, hogy erre nem kerül sor. “A vegyesen lakott vidékeken egyetlen kisiskola sem lesz bezárva, sem szlovák, sem magyar tannyelvű” – mondta a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.