Nagyvilág

Brüsszelre emlékezve alakult meg a szlovák koalíció

fico (Array)
fico (Array)
Keserédes volt a Smer, az SNS, a Híd-Most és a Siet összeölelkezése, mindannyian a keddi terrortámadásra emlékeztek meg.

Koalíciós megállapodást írtak alá kedden a pozsonyi várban a leendő kormánypártok – az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetői. A megállapodást a pártok részéről a Smer-SD elnöke, Robert Fico kormányfő, Andrej Danko az SNS elnöke, Bugár Béla a Most-Híd elnöke és Radoslav Procházka, a Siet elnöke írta alá. Az aktuson – ami előtt egy perc néma csenddel emlékeztek a brüsszeli merényletek áldozataira – a leendő kormány miniszterei és a koalíciót alkotó pártok új parlamenti képviselői is részt vettek.

Valaki azt várhatná, hogy öröm tölt el bennünket ebben a pillanatban, bennem azonban háromféle érzés lakozik, az első a nagy szomorúság, a második a nagy félelem, a harmadik pedig a határozott meggyőződés

– mondta a megállapodás aláírása után Fico. Szolidaritásáról biztosított minden belgát, és kifejtette: a szomorúság a brüsszeli tragikus események következménye, a félelme arról szól, hogy vajon azok a demokratikus rendszerek, amikre jellemző a politikai korrektség, képesek lesznek-e reagálni az ilyen jelenségekre, meggyőződése pedig abból fakad, hogy helyes olyan stabil kormányt létrehozni, ami képes reagálni a terrorizmusra. Hozzátette, ha az ország sikerességének megtartása a cél, akkor a már elfogadott prioritások mellett a biztonságot is kiemelten szem előtt kell tartani.

Andrej Dankónak ma megvalósult egy álma, ami nem az volt, hogy az SNS, ami a legrégebbi szlovák párt, bekerült a kormányba, hanem az, hogy a pártot, amely a korrupció szinonimája volt, sikerült visszahoznia a politikába. Bugár Béla azt mondta, most negyedszer ír alá koalíciós megállapodást, de a mostani az, amikor a legnehezebb időszakban van az ország, mivel a választások megmutatták, hogy Szlovákia változik, és kérdéses, hogy jó irányba változik-e.

Radoslav Procházka az aláírást követően az új kormány legnagyobb feladatának azt nevezte, hogy visszaadja az emberek bizalmát az állam iránt, aminek szerinte nem az a feladata, hogy gondok forrása legyen, hanem, hogy a közt szolgálja. Az új pozsonyi törvényhozás szerdán tartja alakuló ülését, a plénum a tervek szerint ennek során szavaz majd bizalmat az új kormánynak – írja az MTI (ami egy javításban a mondat második felét, ami a bizalom megszavazásáról szól, valamiért törölte később.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik