Külföld

Vietnam: mostantól ő barátkozik Kínával

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 07:00

A vietnami törvényhozás egybehangzóan jóváhagyta Nguyen Xuan Phuc miniszterelnöki kinevezését csütörtökön. A 61 éves politikus korábban a kormányfő-helyettesi tisztséget töltötte be. Vietnamban a miniszterelnök legfeljebb két, ötéves mandátumot kaphat.

Az új kormányfő Nguyen Tan Dungot váltja, aki letöltötte két ciklusú megbízatását, és már nem tagja a Vietnami Kommunista Párt legfelsőbb testületének, miután a januári pártkongresszuson indult a párt legjelentősebb, főtitkári pozíciójáért, de alulmaradt az újraválasztott Nguyen Phu Tronggal szemben.

Nguyen Xuan Phuc volt az egyetlen jelölt a miniszterelnöki tisztségre, miután beválasztották az országot és a pártot irányító 19 fős politikai bizottságába. A januári kongresszuson Tran Dai Quang belbiztonsági miniszter is bekerült a politikai bizottságba, őt múlt hét szombaton nevezték ki az ország államfőjének.

Megfigyelők szerint nem kell jelentős politikai változásra számítani az országban a személyi változások után. Feltételezhetően folytatódnak a gazdasági reformok, és bár Trong pártfőtitkár alapvetően Kína-párti, az ország nem veti majd teljesen alá magát Peking akaratának, mert az feldühítené a vietnamiakat, akik többsége gyanakvással és ellenszenvvel tekint Kínára.

Vietnam alkotmánya értelmében a kommunista párt vezeti az országot, a 93 millió állampolgárnak alig van beleszólása a vezetők kiválasztásába. A vietnami állampárt ötévenként tart kongresszust. A mostani tanácskozáson 1510 küldött vett részt az ország 63 tartományából. A pártnak mintegy 4,5 millió tagja van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.