Nagyvilág

Határátkelőt bukott el az Iszlám Állam

Miközben a szír felkelők, a kormányerők és a kurdok együtt ütik-vágják az Iszlám Államot, nem világos, miért nem jutnak el az ENSZ segélyei a kiszipojozott régiókba.

Elfoglalták a szíriai felkelők csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) fő határátkelőhelyét Törökország felé – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), ami kiterjedt aktivistahálózattól kapja az értesüléseit az eseményekről. Ez újabb komoly csapás azután, hogy pár hete az IÁ elvesztette a stratégiai útvonalakon fekvő Palmürát, amit a kormánycsapatok vontak ellenőrzésük alá, és több parancsnokuk is elesett légicsapásokban.

A Szabad Szíriai Hadsereg által két napi harc után elfoglalt er-Rái Szíria északi határán van, Aleppó tartományban. Ez volt a dzsihadisták legfontosabb útvonala Törökország felé, ahonnan erősítést és fegyvereket kaptak. Még két határátkelőjük van: Dzserablúsz és Halvaníje, mindkettő er-Ráitól keletre. Halvaníje az Iszlám Állam fontos vezetőinek fenntartott útvonal, Dzserablúsz viszont gyakorlatilag használhatatlan, mert az Egyesült Államok vezette katonai koalíció folyamatosan az ellenőrzése alatt tartja a levegőből – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Az Iszlám Állam kevesebb mint két hét alatt legalább 18 települést vesztett el Aleppó tartományban, olyanokat, amiket két éve tartott a hatalmában. Szíriában most mindenki összefog a dzsihadisták ellen, vagyis a lázadók, a kormánycsapatok és a kurd védelmi erők, amik egymással szemben gyakorlatilag tűzszünetet tartanak. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerdán 27 légicsapást mértek az Iszlám Államra Szíriában és Irakban – jelentették be Washingtonban.

Bepipult az ENSZ

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) közölte, hogy az év eleje óta 450 ezer rászoruló szíriainak sikerült segélyeket kiosztania, köztük 150 ezer olyannak, aki ostromlott területen él. Ennek ellenére nem elégedettek, mert a célszemélyeknek csak a 32 százalékát érték el. A feladat végrehajtását irányító Jan Egeland csalódottságának adott hangot genfi sajtótájékoztatóján, és arra panaszkodott, hogy a segélyek eljuttatása nem gyorsul napról napra, mint kellene, hanem lelassult.

Ezért a helyzetért az összes harcoló fél felelős. Ebben a pillanatban is öt konvoj áll készen, és engedélyre várakozik. Négynek az elindulását a kormány, az ötödikét a felkelők akadályozzák.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik