Nagyvilág

Szíria: elviszik a betegeket az ostromlott városokból

A humanitárius különítmény vezetője szerint sokan teljesen értelmetlenül halnak meg.

Az ENSZ csütörtökön bejelentette, hogy nagyszabású egészségügyi evakuációs műveletbe kezd Szíriában. A jövő hét folyamán négy ostromlott városból viszik el tömegével a sérülteket és betegeket a polgárháború sújtotta országban.

Jan Egeland, aki egy ENSZ által támogatott humanitárius különítmény vezetője, azt mondta: több mint ötszáz embert visznek el a kormányerők és szövetségeseik által ostromlott Madajából és Zabadaniból, valamint a felkelők által blokád alatt tartott Fuaából és Kafrajából.

Egeland beszámolt arról, hogy Madajában három gyermek elvérzett és meghalt, mert a Hezbollah harcosai nem engedték elszállítani őket, miután megsebesültek egy robbanószerkezettől. Azt mondta: a haláluk teljesen értelmetlen volt, ahogy egy fiatal férfit is meg lehetett volna menteni az éhhaláltól az elmúlt napokban.

A szakember elmondta: a problémát az jelenti, hogy korlátozzák a segélyszervezetek mozgását, a segélyszállítmányok számát és az ostromlott városokból kimenthető emberek számát. „Ez gyilkosság” – jelentette ki Egeland.

Négy napja vár öt segélykonvoj arra, hogy elindulhasson, 287 ezer ember nem jut ellátáshoz emiatt – közölte. Emiatt részben a rezsim felelős, de nem kizárólag – tette hozzá. A segélyszállítmányok mellett szíriai gyermekek millióit kellene védőoltásokkal ellátni, ehhez viszont támogatásra lenne szükség. Ugyanakkor a londoni segélykonferencia résztvevői által megígért támogatások jelentős részét nem kapták még meg – figyelmeztetett. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik