Nagyvilág

Offshore-botrány: mégsem mond le, inkább magyarázkodik az izlandi miniszterelnök

A politikai elemzőket is megdöbbentette Gunnlaugsson szóvivőjének szerda reggeli bejelentése.

Mint arról korábban írtunk, Izlandon sokan felháborodtak és utcára vonultak, miután kiderült: az ország miniszterelnökének is voltak eltitkolt offshore cégei. Végül az a hír jelent meg, hogy Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lemond hivataláról, ezt viszont szerdán a kormányfő szóvivője cáfolta.

A nemzetközi sajtónak küldött közleményben azt írják: annyi történt, hogy Gunnlaugsson felkérte a kormánypárt alelnökét, hogy „határozatlan időre” vegye át a miniszterelnöki teendőket.

Izlandi politikai elemzők szerint az offshore-ügy miatt Gunnlaugsson elszigetelődött, a jobbközép Progresszív Párt és a konzervatív Független Párt kormánykoalíciójának az az egyetlen esélye a túlélésre, ha a kormányfő távozik.

Keddi nyilatkozatai alapján mindenki biztosra vette, hogy ez megtörténik, ezért az elemzők is megdöbbentek a miniszterelnöki szóvivő keddi közleményén, amely hosszan ecseteli, milyen eredményeket ért el Gunnlaugsson hivatali ideje alatt, és aláhúzza, hogy a kormányfő csak ideiglenesen áll félre.

Jóhannes Þór Skúlason, a miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója azt mondta a RÚV-nak, az izlandi közmédiának, hogy a közleményben nincs semmi különös – a miniszterelnök ugyanis valóban hivatalban marad, amíg nem nyújtja be lemondását az államfőnek, és az nem fogadja el. A tanácsadó azt is hozzátette: Gunnlaugsson soha nem mondott olyat, hogy lemond, csak azt, hogy visszavonul, ez pedig szólhat akár a következő választásig is.

Richard Milne, a Financial Times tudósítója a RÚV-nak nyilatkozva nevetségesnek nevezte az egész ügyet, azt mondta: a miniszterelnök hivatala játszik a szavakkal. Hozzátette: nem ez az első eset, hogy Gunnlaugsson azzal áll elő, hogy az újságírók és elemzők „félreértették” a szavait és cselekedeteit, sőt, 2013-as hivatalba lépése óta rendszeresen ezt csinálja. Ilyenkor mindig feltűnik a szóvivője, aki magyarázkodni kezd, ezért a politikai kommentárokban már csak úgy hívják, hogy „Magyarázó Jóhannes”. (Vísir)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik