Nagyvilág
Musenu Tshilayi (2nd R, standing), a Congolese Major Sergeant accused of rape and violation of instructions, stands at the Military Tribunal of Kinshasa during the trial of Congolese MINUSCA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic) soldiers on April 4, 2016. 
The trial against Congolese Peacekeepers in the UN Mission in the Central African Republic involves 22 Congolese soldiers accused of rape related violations. / AFP / cds / EDUARDO SOTERAS

Kislányokat erőszakoltak a békefenntartók Kongóban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 04. 05. 08:22

A bűncselekményekben francia és kongói katonák is érintettek, a felelősségre vonás elkezdődött.

Bíróság elé álltak az első ENSZ-békefenntartók Kongóban, akiknek a szolgálatuk során elkövetett szexuális bűncselekményekért kell felelniük. Az ügyben francia katonák is érintettek, az áldozatok nagy része kiskorú.

Hétfőn három kongói katona tárgyalását tartották meg, ők az ENSZ békefenntartó missziójában vettek részt. Összesen 18 kongói katonát vádolnak azzal, hogy erőszakot követtek el azok ellen a civilek ellen, akiket épp hogy nekik kellett volna védeniük.

Jackson Kikolát, Kibeka Mulamba Djumát és Nsasi Ndazut parancsmegtagadással és fiatalkorúak ellen elkövetett erőszakkal vádolták meg, mindhárman tagadták bűnösségüket. Hetente három katonát hallgat meg a bíróság, így az ügy hónapokig húzódhat.

A kongói igazságügyi miniszter azt mondta, átlátható tárgyalásokat szeretnének. Hozzátette: a hadsereget nem hozhatja szégyenbe néhány személy. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet kongói tanácsadója elismerte az erőfeszítéseket a bűnösök bíróság elé állításáért, az ACAJ nevű kongói emberi jogi szervezet viszont kifogásolta, hogy az áldozatok nem vehettek részt a tárgyaláson.

Az ENSZ múlt héten bejelentette, hogy vizsgálataik során 108 újabb áldozatot azonosítottak Kongóban, akik ellen külföldi katonák követtek el szexuális bűncselekményeket. Többségük 18 év alatti nő. Egy bangui menekülttáborban a kiszolgáltatott fiatal lányokat kenyérért vagy egy dollárnál kisebb összegért kényszerítették szexre, sőt, az is előfordult, hogy megkötözve, kutyával erőszakolták meg őket.

Franciaország bejelentette, hogy a katonái által elkövetett bűncselekményeket hadbíróság vizsgálja ki. „A legkisebb foltot sem tűrhetjük el fegyveres erőink és Franciaország becsületén” – fogalmazott pénteken Francois Hollande. (AFP)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.