Nagyvilág

Visszaviszik a menekülteket Törökországba

De hoznak is helyettük szíreket. Leszboszra már meg is érkeztek a buszok, mennek a kompok, a görög menekülttáborokban folyamatosak a tüntetések.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében hétfőn elvileg megkezdődik az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20-a óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérők és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépők visszaküldése Törökországba. A buszok már meg is érkeztek Leszboszra.

A megegyezés értelmében az európai uniós tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Ez is megkezdődik hétfőn.

Az athéni hírügynökség a hét végén közölte, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex által biztosított két török utasszállító hajót indítanak el hétfő reggel Leszboszról a törökországi Dikili kikötőjébe, szerdáig naponta 250 emberrel a fedélzetén. Görög tisztségviselők nem erősítették meg és nem cáfolták az értesüléseket. Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap azt mondta, arról tájékoztatták a görög hatóságokat: a török kapacitások alapján április 4-én 500 menekültet tudnak visszafogadni. A görög fél eddig 400 menekült visszaszolgáltatását jelezte, de ez a szám még nőhet. Közben a görög táborokban folyamatosak a tüntetések, a menekültek nem akarnak visszatérni Törökországba.

Megérkezett az első hajó

Hajnalban két kis hajót indított útnak Leszbosz szigetéről az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex. Az első hajót a török parti őrség kísérte Dikili kikötőjébe. 131-en utaztak rajta, főleg pakisztániak. Megérkeztek.

A törökök lelövik a menekülteket?

Egy emberjogvédő szervezet szerint török határőrök agyonlövik a Szíriából érkező menekülteket, írta a The Times. Állítják, az utóbbi négy hónapban összesen 16 menekültet, köztük három gyereket öltek meg.

MTI/EPA/Kósztasz Cironisz
MTI/EPA/Kósztasz Cironisz

Egy másik szervezet úgy tudja, ez a szám még magasabb is lehet.

Bono boldog

A szíriai menekültek befogadásában vállalt szerepe miatt méltatta Bono, a U2 ír rockegyüttes énekese Törökországot. Bono és Davutoglu a miniszterelnök felesége társaságában vasárnap Ankarában találkozott.

A beszélgetésen a zenész kifejtette, mély benyomást tett rá a török nép nagylelkűsége, amelyet kivételesnek és elegánsnak nevezett. “Az évek óta tartó (szíriai) konfliktust követően az embereket még mindig szívesen fogadják minden városban és faluban”, fejtette ki Bono.

Bono úgy vélte, “a világnak meg kell értenie, hogy jelenleg milyen nehéz a török népnek”.

Davutoglu kiemelte, hogy Törökország területén egyetlen “arabellenes, Szíria-ellenes vagy menekültellenes demonstráció sem történt” azóta, hogy az ország szíriai menekülteket fogad be területére.

Túl a nehezén

Hétfőn érkezik Németországba a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás keretében Törökországból befogadandó szír menekültek első csoportja, közölte még pénteken Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője. Az első, mintegy 40 fős csoportot a tervek szerint az alsó-szászországi Friedlandban helyezik el a tartományi központi menekültügyi befogadóállomáson. A program első szakaszában 1600 embert fogadnak be, szükség esetén pedig további 13 500-at. Ez a teljes kontingens mintegy 20 százaléka.

A belügyminiszter korábban úgy fogalmazott:

Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán.

Márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami az előző hónapokhoz képest drasztikus csökkenés, de még több lépés szükséges a válság rendezéséhez.

MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Sportcsarnokba érkeznek, válogatnak

Az Égei-tenger partján fekvő Dikili város fedett sportcsarnokában fogadja Törökország a Görögországból visszatoloncolt első menekülteket, a településen ugyanis nem készült el a korábban tervezett fogadóközpont, így átmenetileg ez az épület szolgál a visszaérkező migránsok ügyeinek intézésére. A hatóságok ujjlenyomatot vesznek tőlük, rögzítik személyes adataikat, valamint ideiglenes tartózkodási engedélyt is adnak nekik, mielőtt repülőgéppel Adanába, majd délkelet-törökországi menekülttáborokba – vagy, ha kérik, előző lakhelyükre – küldik őket.

A törökök azt is el fogják dönteni, hogy a szír menekültek közül kiket küldenek Európába.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

(Reuters, Politico, Guardian, Daily Mail, AFP, BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik