Nagyvilág

Német belügyminiszter: túl vagyunk a menekültválság nehezén

Ha ismét dél felől érkeznek az emberek, az észak-afrikai államokkal is hasonló megállapodásra kell jutni, mint Törökországgal – vélte Thomas de Maiziere.

„Nagyon óvatosan mondom, hogy túlestünk a menekültválság csúcsán” – mondta a német belügyminiszter a Tagesspiegelnek.

Thomas de Maiziere kifejtette: márciusban naponta átlagosan 140 menedékkérő érkezett Németországba, ami az előző hónapokhoz képest drasztikus csökkenés, de még több lépés szükséges a válság rendezéséhez. Ezek közé tartozik az EU-Törökország megállapodás végrehajtása, és megoldások kidolgozása arra az esetre, ha más irányba terelődik a menekülthullám. Ha dél felől ismét több ember érkezik, hasonló megoldásokat kell keresni, mint Törökország esetében, és tárgyalni kell majd az észak-afrikai államokkal – vélte de Maiziere.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Bild am Sonntagnak beszélt arról, hogy szerinte idén enyhülés következik a menekültválságban. „Eléggé biztos vagyok abban, hogy 2016-ban nem érzünk akkora nyomást, mint tavaly” – jelentette ki.

Schulz kitért arra is, hogy a menekültválság tekintetében több kedvező fejlemény tapasztalható, Szíriában már két hete tart a fegyvernyugvás, és egyre jobban visszaszorul az Iszlám Állam. A februárban tartott londoni adományozói konferencia révén összegyűlt támogatásokkal jelentősen javul majd a Libanonban és Jordániában élő menekültek helyzete, és menekült-visszafogadási egyezmények lépnek életbe a térség országaival. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik