Nagyvilág

Megérkezett Törökországba az első, menedékkérőket szállító hajó

Főleg pakisztániakat küldtek vissza az EU-Törökország megállapodás keretében.

Kikötött Törökországban az első hajó, amely menedékkérőket szállított vissza Görögországból az Európai Unió és Törökország közti megállapodás értelmében.

Hajnalban két kis hajót indított útnak Leszbosz szigetéről az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex. Az első hajót a török parti őrség kísérte Dikili kikötőjébe. 131-en utaztak rajta, főleg pakisztániak. A török EU-ügyi miniszter azt mondta: nincs köztük szíriai. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a visszatoloncolások miatt folyamatosak a tüntetések a görög menekülttáborokban.

Görögországban összesen mintegy ötvenezer menedékkérő ragadt, miután lezárták a határokat a balkáni útvonalon. Csak azokat fordíthatják vissza, akik március 20. után érkeztek. A görög hatóságok szerint az emberek menedékkérelmek tömeges benyújtásával késleltetnék kitoloncolásukat, ezeket ugyanis fel kell dolgozni, mielőtt valakit visszaküldenének Törökországba. A Frontex tisztviselői hangsúlyozták: az így megnövekedett papírmunka miatt egyre sürgetőbb lenne, hogy az ígéreteknek megfelelően uniós menedékjogi szakértőket küldjenek Görögországba. (AP, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik