Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték Rohácékat Szlovákiában

Magyarországon is hasonló ítéletre számíthat az alvilági gyilkosságokkal megvádolt férfi.

Az 1990-es években elkövetett alvilági gyilkosságok miatt életfogytiglani szabadságvesztést rótt ki a szlovák különleges büntetőbíróság a Sykorovci nevű csoport három tagjára, köztük annak vezetőjére, Róbert Lalisra és távollétében Jozef Rohácra is. A Besztercebányán meghozott ítélet nem jogerős.

Az 1997-ben meggyilkolt Miroslav Sykora által alapított, és róla elnevezett társaság az 1990-es évek pozsonyi alvilágának legjelentősebb csoportja volt. A bűnszervezet több tagja ellen tavaly január óta folyik per Szlovákiában. A most kirótt három életfogytiglani, és egy 23 év szabadságvesztésről szóló ítéletet hat gyilkosság meg- és elrendelése, valamint azok végrehajtása miatt szabta ki a bíróság.

Az 1998-99-ben elkövetett kivégzések áldozatai főleg pozsonyi „keresztapák” voltak, köztük a Dinic testvérek és Roman Deák. A felelősségre vonás azután gyorsult fel, hogy tavaly ősszel Kölnben elfogták és kiadták Szlovákiának a több éve szökésben lévő Róbert Lalist, aki a megölt Sykorát váltotta a bűnszervezet élén.

Jozef Roháccsal szemben Magyarországon is folyik eljárás több bűncselekmény, köztük az Aranykéz utcai robbantás miatt. A Fővárosi Törvényszék csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését Rohác, valamint Portik Tamás és két társa ellen az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és Cinóber-gyilkosság miatt indult, összevont büntetőperben. A magyar ügyészség is életfogytiglant kért a vádlottakra. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik