Belföld
jozef rohác (Array)

Életfogytiglant kértek Rohácra és Portikra

24.hu
24.hu

2016. 03. 21. 15:50

A vádlottak nem zárhatók ki a feltételes szabadlábra kerülés lehetőségéből.

Életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott a vádhatóság képviselője Jozef Rohácra és Portik Tamásra hétfőn az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő-gyilkosság és az úgynevezett Cinóber-gyilkosság összevont büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a ’90-es évek második felében elkövetett bűncselekmények esetében az elkövetés idején hatályos jogszabály kedvezőbb a vádlottak számára, a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása ugyanis csak a történtek után, 1999-től vált lehetővé, így a vádlottak nem zárhatók ki a feltételes szabadlábra kerülés lehetőségéből.

A perben a vádhatóság képviselője azt kérte: Jozef Rohácot az Aranykéz utcai robbantás miatt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés, továbbá társtettesként lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt mondja ki bűnösnek. Portik Tamást pedig ugyancsak az Aranykéz utcai robbantás miatt felbujtóként. A per két másik vádlottjára, akik közül egy szlovák férfit bűnsegédlettel, F. Attilát pedig a Cinóber-gyilkosságban felbujtással vádolnak, határozott idejű szabadságvesztést indítványozott az ügyész.

Mint ismert,  az ügyészség szerint a szlovák bérgyilkos volt az, aki kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben Fenyő János médiavállalkozónak, a VICO vállalatcsoport vezetőjének autójához lépett és közvetlen közelről lelőtte őt. Megbízóját az eljárás alatt nem sikerült azonosítani, így nem is vádoltak meg a felbujtással senkit.
A bíróság tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a Fenyő-gyilkosság korábban kezdődött – és már csaknem befejezett – büntetőperéhez egyesíti az 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyét. Utóbbiban a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohác ellen tettesként, Portik Tamás ellen pedig felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt emelt vádat, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét férfi esetében.  A vád szerint Jozef Rohácot Portik Tamás azért bízta meg Boros József megölésével, mert az áldozat terhelő vallomást tett rá és társaira.

A Fővárosi Törvényszék augusztusban döntött a fent említett egyesítésről, vagyis, hogy ezekhez az ügyekhez “csatolja” Cinóber megölését is. A vád szerint Jozef Rohác volt a gyilkos, Portik Tamást és F. Attila pedig a felbujtók. A vádiratot pénteken ismertették. Az ügyészség szerint Portik Tamás másodrendű és F. Attila harmadrendű vádlott adott megbízást Cinóber meggyilkolására Rohácnak, miután a férfi nem adta meg nekik ötmillió forintos tartozását. Az Energol Rt. két korábbi igazgatója 1996 első felében adott kölcsönt az áldozatnak. Egy decemberi találkozón visszakövetelték a pénzüket és egyúttal közölték vele: ha határidőn belül nem fizet, megölik. Miután Cinóber a fenyegetés ellenére sem rendezte tartozását, úgy döntöttek, beváltják a fenyegetést.  A szlovák férfi 1996. december 18-án a IX. kerületi, Üllői úti lakása előtt, a nyílt utcán egy hangtompítós pisztollyal közelről lelőtte a házból kilépő D. Ferencet. A férfi azonnal meghalt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.