Nagyvilág

Mindjárt beveszi Palmürát Aszad serege

palmüra templom (Array)
palmüra templom (Array)
Az Iszlám Állam egyre jobban szorul az UNESCO-örökség alá vett városban, Basar el-Aszad erői nyomulnak nagyon.

Benyomultak a szír kormányerők Palmüra romvárosába és környékére, miután sikerült az Iszlám Állam harcosait kiszorítaniuk innen – írja a BBC. A teljes település azonban még nem foglalták vissza az orosz légi támogatással küzdő erők. A város stratégiai pont, Damaszkusz és az ISIS által ostromolt Deir ez-Zór között fekszik.

Az Iszlám Állam tavaly májusban vonult be az UNESCO világörökségi helyszínre, majd elkezdte pusztítani a 2000 éves romokat. A halálszekta szerint ugyanis bálványimádásnak számítanak az ilyen régi romok is, amik ellentétesek az iszlámmal.

Az ISIS nem sokkal ezelőtt kiürítette a várost, a civileknek mondták, hogy menjenek el, mert hamarosan a településen belül folytatódik a csata. A környező stratégiai magaslatokat már megszerezték Basar el-Aszad államfő katonái. Az ISIS állítja, heves ellenállást tanúsítanak és sok áldozatot szedtek.

A BBC hozzáteszi, zajlanak a genfi béketárgyalások a kormány és az ellenzék között. Kevés pontban értenek sajnos egyet, de a legfontosabb, hogy február 27 óta ímmel-ámmal kitart a tűzszünet – ami az Iszlám Államra és az al-Kaida szövetséges al-Nuszra Frontra nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik