A következő élő közvetítés része Brüsszeli robbantás: 25 sérült válságos állapotban

Nem fél a pápa, nem fél az olaszság

Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges intézkedést megtettek a brüsszeli merényletek után – mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. Renzi az olasz parlamenti pártok vezetőivel egyeztetett a robbantásokat követően megerősített nemzetbiztonsági intézkedésekről.

A miniszterelnök elmondta, hogy a hatóságok nem tudnak Olaszországot fenyegető konkrét terrorveszélyről. Ennek ellenére megerősítették az olasz repülőterek, pályaudvarok, metróállomások védelmét, ahol az eddiginél is több fegyveres katonát és rendőrt látni. Renzi kijelentette, a biztonságra költött forrásokon túl a terrorizmus legyőzéséért “hatalmas kulturális befektetésre van szükség az európai városok peremkerületeinek társadalmi felzárkóztatására”.

Ferenc pápa laza

A Corriere della Sera olasz napilap szerint “páncélozott” az idei római húsvét: az olasz fegyveres erők és csendőrség páncélos járművei készenlétben sorakoznak a Colosseum körüli utcákban. A Szent Péter térre vezető sugárút több pontján is ellenőrzik a hívőket és turistákat, akik a térre is csak fémdetektoros ellenőrzés után tudnak bejutni. A fémdetektorok a Szent Péter teret övező oszlopcsarnokban állnak.

Olasz sajtóinformációk szerint felmerült, hogy a római és milánói metróállomások utasait fémdetektorral ellenőrizzék. A római Leonardo Da Vinci repülőtéren pedig azt tervezik, hogy az utasokat és poggyászaikat már a repülőtérre történő belépés előtt ellenőrzik. A La Repubblica úgy tudja, az olasz belügyminisztérium kizárja, hogy “terrorcsoportok” készülnének merényletre, inkább “magányos farkasok” akcióitól tart.

Az újság arról értesült, hogy a belügy dzsihadista csoportokhoz köthető, rejtett internetes honlapokat talált, amiken Ferenc pápát keresztes harcosként ábrázolták. A Vatikán szerint azonban Ferenc egyetlen húsvéti programját sem mondja le vagy módosítja. Az egyházfő szokása szerint golyóálló mellényt sem visel a tömegeseményeken. A tavaszi szünet kezdetével Rómát ellepték a turisták: a Colosseumnál és a Szent Péter térnél szerdán mozdulni nem lehetett az olasz és külföldi látogatóktól. Ezek lesznek a római húsvét főbb helyszínei is. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik