Nagyvilág

Néhány év alatt a terrorizmus fellegvára lett Belgium

Belgiumot az 1980-as évek után hosszú ideig nem érte terrortámadás, de az elmúlt időszakban a dzsihádisták egyre aktívabbak lettek az országban és annak fővárosában. Kronológia.

2016. március 18.

Elfogták Salah Abdeslamot, a 2015. november 13-i párizsi merénylet kitervelőjét Brüsszel Molenbeek városnegyedében

2015. november 21-26.

A terrorfenyegetettség mértékét a legmagasabb szintre emelték Brüsszelben néhány nappal a párizsi merénylet után. A kávézók, éttermek, iskolák egyaránt zárva tartottak, leállt a város metróközlekedése is.

2015. január 15.

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség a kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében. Az érintettek azon voltak, hogy jelentős terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban. Két ember életét vesztette, egy személy megsebesült.

2014. május 24.

Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt Medhi Nemmouche tüzet nyitott a járókelőkre. A 29 éves francia tettes, akit június 1-jén Marseille-ben tartóztattak le, korábban Szíriában egy iszlamista szervezetben harcolt.

2011. december 13.

A 33 éves Nordine Amrani gránátokat robbantott fel a Liege-i bíróság főépületének közelében, a zsúfolt Saint-Lambert téren. A támadásban 5-en életüket vesztették és 125-en megsérültek.

Korábban

Egészen az 1980-as évek elejéig kell visszarepülnünk az időben, hogy brüsszeli terrortámadást találjunk. 1981-ben bomba robbant Antwerpen zsinagógájában, hárman meghaltak és legalább hatvanan megsérültek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik