Nagyvilág

Meglőtték, elfogták a szökésben lévő párizsi merénylőt

Terrorellenes kampány zajlik Belgiumban, a rendőrök megtalálták, sőt el is fogták a párizsi terrortámadás egyik főszervezőjét. Az akció nem ért véget, robbanások hallatszanak a külvárosban.

Dióhéjban ez történt péntek délután és este Brüsszelben:

  • Több napnyi terrorellenes razziasorozat után kivonult a belga rendőrség Brüsszel Molenbeek nevű, legendásan rossz hírű kerületébe.
  • Valószínűleg megostromoltak egy lakást, ahol öt embert elfogtak.
  • Közülük egy ember a párizsi terrortámadások egyik leszervezője, Salah Abdeslam volt.
  • Abdeslam könnyebben megsérült a műveletben, egy embert lelőttek.
  • A lelőtt és az egyik elfogott emberben a közös, hogy őket Budapestről hozta Abdeslam Belgiumba.
  • Az akció késő estig zajlott, még az elfogások után is lehetett nagy robbanásokat hallani.
  • A belga, a francia, sőt az amerikai vezetés is elégedett, de a harcnak még nincs vége Francois Hollande szerint.

Egy durva este története

A párizsi terrortámadás gyanúsítottját, Salah Abdeslamot is meglőtték a rendőrök a belga főváros Molenbeek kerületében (bár egyes jelentések a haláláról szóltak eleinte.) A belga RTL stábja látott egy alakot a földre rogyni, akit meglőttek. Más források szerint Abdeslamot élve vették őrizetbe, egy másik társát viszont úgy eltalálták, hogy belehalt sérüléseibe.

Később a rendőrség is megerősítette Abdeslam elfogását, aki a lövöldözésben megsérült a lábán.

A fenti sort (“Elfogtuk”) a belga menekültügyi és migrációs miniszter írta. Később a főügyész közölte, összesen öt embert vettek őrizetbe, köztük Abdeslam három családtagját, akik segítettek az elrejtőzésében. Az egyik lelőtt és az egyik elfogott emberről úgy tudni, őket hozta el tavaly szeptemberben a most szintén elcsípett Salah Abdeslam Budapestről. Erről bővebben itt olvashat.

Az itt látható videón elvileg pont az – egy újságíró szerint a muszlim szélsőségesek által gyávának tartott – Abdeslam elfogása látható:

A BBC szerint Charles Michel otthagyta a szintén Brüsszelben – biztos távolban – lévő EU-török-csúcsot. Michelnek azóta Barack Obama amerikai elnök is gratulált telefonon az elfogáshoz. Közös sajtótájékoztatót is tartott Francois Hollande francia elnökkel, ahol beszélt az elfogás körülményeiről, és hogy újfajta fenyegetésekkel kell szembenézniük. Hollande megemlékezett a párizsi attak áldozatairól, és közölte, hogy nincs vége a harcnak addig, amíg a terrortámadásokban segédkező utolsó embert el nem fogják.

Abdeslam kiadatását már kérte a párizsi terrortámadások áldozatainak családjait képviselő ügyvéd Belgiumtól. Az MTI szerint azonban várhatóan előbb a belgiumi lövöldözés miatt kell felelnie, ezután adhatják ki Franciaországnak, ahol akár életfogytiglani börtönt is kaphat.

A lövöldözés helyszíne a brüsszeli Rue des Quatre Vents. Egyszere amúgy több razzia is zajlott a Molenbeek kerületben. Az este folyamán a Le Monde tudósítója három robbanást is hallott Molenbeekben, Brüsszel hírhedt városrészében. Későbbi tudósítások két nagy erejű robbanásról számolnak be, nem tudni, hogy a két történet egy és ugyanaz-e. A terrorellenes műveletek este fél 10 körül értek véget a környéken.

A 26 éves Salah Abdeslamot tartják a novemberi, 130 halottat követelő merényletsorozat egyik atyjának. A francia állampolgárságú férfi Brüsszelben született, a támadások óta is valószínűleg a városban bujdosott. Ő szállíthatta a helyszínre a Stade de France stadionnál magukat felrobbantó merénylőket. Később, amikor már visszafelé tartott Brüsszelbe, a határon megállították a kocsiját, de továbbengedték.

Nem sok esélye volt, a belga hatóságok durva embervadászatot indítottak, miután kiderült, hogy a támadások több elkövetőjét szálak fűzik Belgiumhoz. Abdeslamot Lázár János magyar miniszter szerint a Keleti pályaudvarnál is látták a migrációs káosz szeptemberi napjaiban (Magyarországnak ez is jó indok volt a határok lezárásához).

Nagyon sokat várnak már most újságírók és szakértők Abdeslam elfogásától. Ugyanis ő az egyetlen, a rendőrség kezén lévő gyanúsítottja a merényletnek, ráadásul őt tartják a logisztikai agynak, aki leszervezte a szállásokat, fegyverek beszerzését, utazást, így betekintés nyerhető az Iszlám Állam merényletszervezési mechanizmusába.

Előzmények

Lövéseket lehetett hallani a belga fővárosban, Brüsszelben, ahol sokadik napja tart a rendőrség terrorellenes hadjárata – jelentette a BBC a belga állami rádió alapján. Brüsszelben az előző napokban komoly rajtaütések zajlottak le, csütörtökön két embert elfogtak, egyet agyonlőttek a rendőrök, ezután pedig a lakásban megtalálták a párizsi terrortámadásokkal gyanúsított Salah Abdeslam DNS-mintáit is. A korábbi lövöldözésben az algériai Mohamed Belkaidot lőtték le, valamennyi köze neki is volt a párizsi merényletekhez. Ketten amúgy sikeresen meglógtak a rendőri razzia elől.

Kik, merre, hol?

A BBC közölte a listát a párizsi merénylőkről, és az aktuális helyzetükről. Ez alapján a zömük még a támadás idején meghalt, kevesen tudtak elslisszolni. A Stade de France-nál robbantotta fel magát Bilal Hadfi, Ahmad al-Mohammed és M. al Mahmod. A különböző párizsi éttermeknél és bároknál ölt Chakib Akrouh, Abdelhamid Abaaoud (az egész csapat vezére, őt napokkal a merénylet után ölték meg) és Brahim Abdeslam (a most elfogott Salah testvére). Ők mind meghaltak tehát, ahogy a Bataclan mészárosai is: Omar Ismail Mostefai, Samy Amimour és Foued Mohamed-Aggad. Salah Abdeslamot ugye őrizetbe vették és még egy szervező, Mohamed Abrini szabadlábon van.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik