Nagyvilág

Belgium lehet a terroristák következő célpontja

Charles Michel belga miniszterelnök szombat délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, a döntés, amellyel a terrorfenyegetettség mértékét a legmagasabb szintre emelték Brüsszelben, “egészen pontos információkon alapszik, amelyek értelmében a Párizsban történtekhez hasonló támadás veszélye áll fenn” a belga fővárosban is.

Úgy fogalmazott, tartani lehet attól, hogy “több személy fegyverekkel és robbanóanyagokkal támadást indíthat … akár több helyen is.”

A politikus hozzátette: “Arra biztatjuk a lakosságot, hogy ne engedjen a pániknak, őrizze meg a nyugalmát. Megtettünk a szükséges lépéseket.”

A kormány arra kérte a nagyobb rendezvények, koncertek, sportesemények szervezőit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a központi válságközponttal, s amennyire lehet, csökkentsék az ilyen rendezvények számát. Emellett növelik a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, ami a reptereket és pályaudvarokat is érinti.

A brüsszeli polgármester arra kéri a kávézókat és az éttermeket, hogy zárjanak be este hatkor.

A rendőrség legalább két emberre vadászik – közölte több belga hírforrás. Egyiküknél olyan robbanóanyag  lehet, amilyet a párizsi támadásoknál használtak. Kommandósok korábban négy embert letartóztattak, akik egy gyanús járműben tartózkodtak a Grand Sablon térnél.

A belgiumi amerikai nagykövetség figyelmezteti az amerikai állampolgárokat, hogy keressenek maguknak menedéket, illetve maradjanak otthon.

Ezen kívül a kormány nagyobb létszámban rendeli az utcákra a biztonsági erőket, és telefonos forródrótot is létrehozott, amelyen bárki érdeklődhet a helyzetről, vagy tanácsot kérhet a központi krízisközponttól.

Jan Jambon belügyminiszter előzőleg a kormány biztonsági kabinetjének rendkívüli ülésére tartva, újságíróknak azt mondta, hogy a helyzet “komoly”, de ellenőrzés alatt tartható a hajnalban elrendelt legmagasabb szintű riasztással.

Molenbeek az a negyede Brüsszelnek, ami egyfajta terroristafészeknek számít, az elmúlt napokban többször is lecsaptak itt a rendőrök. A Derniére Heure szerint éjszaka házkutatást tartottak itt a rendőrök, robbanóanyagokat és fegyvereket is találtak, többet nem tudni. Hivatalosan azonban ezt az értesülést nem erősítették meg.

Rohamrendőrök Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Rohamrendőrök Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A terrorpánik szele

A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását is, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban, amiről itt írtunk részletesen.

A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A válságközpont emellett azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgó liga egyetlen mérkőzését se.

A belga belügyminiszter felügyelete alá tartozó Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) szombaton közvetlen veszélyre hivatkozva jelentette be a terrorfenyegetettség mértékének legmagasabb, negyedik szintre emelését Brüsszelben.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot követelő terrortámadásokkal összefüggésben.

Nevet nem hozták nyilvánosságra, de ő a harmadik ember, akit a párizsi eseményekkel kapcsolatban vád alá helyeztek Belgiumban.

(BBC, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik