Nagyvilág

Egy koszos pohár és egy nagy adag pizza – ez buktatta le a párizsi terroristát

Százhuszonhat napos hajsza után elfogták a párizsi merényletek kitervelőjét, Salah Abdeslamot. Nem merte felrobbantani magát, azért maradt életben. Pizzázás közben csaptak le rájuk.

Pénteken fogták el a kontinens legkeresettebb terroristáját, november 14-e óta bujkált Brüsszelben, de sokáig nem találták a nyomát, olyan hírek is érkeztek, hogy visszatért Szíriába.

Március 15-én azonban újabb nagyszabású razziába kezdtek a belga rendőrök Brüsszel Forest nevű negyedében, megrohamoztak egy üresnek hitt biztonságos házat is, tűzpárbajba kerültek a rendőrök. Egy támadót lelőttek, ketten elmenekültek.

Ujjlenyomat

A ház átvizsgálásakor találtak egy piszkos poharat, rajta Salah Abdeslam ujjlenyomatával. A hatóságoknak megvolt a terrorista ujjlenyomata, azt még bőven a terrortámadás előtt vették le tőle, igaz, a papírjai hamisak voltak.

salah abdeslam

A belga rendőröknek ekkor lett világos, hogy Abdeslam még mindig a városban van, alig ötszáz méterre lakott korábbi molenbeeki házától.

Pizza

A kommandósok egy szokatlanul nagy pizzarendelés után választották ki azt a házat, ahová az elfogás napján behatoltak.

Abdeslam egy asszony és két másik barátja, valamint több gyermek társaságában teázott és pizzázott. A terroristát lábon lőtték és elfogták egyik társát, Amine Choukrit is, az alábbi videóban Abdeslamot tuszkolják be egy rendőrautóba:

A férfi ügyvédje az elfogás után úgy nyilatkozott, Abdeslam együttműködik majd a belga hatóságokkal, de a kiadatását a franciáknak elutasítja. Ha ez tényleg így lesz hivatalosan is, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás.

Terrorcselekményben való részvétellel és gyilkossággal vádolják, de ő perelni akar, mert szerinte egy párizsi ügyész megsértette a nyomozás titkosságát.

A párizsi merénylet után ugyanakkor újabb terveket szőtt, és számos fegyverhez is hozzáférhetett, készen állt indítani valamit Brüsszelben.

Már csak egy embert keres a rendőrség, a férfit, aki Abdeslam mellett látható egy benzinkúton készült felvételen, Mohamed Abrini azonban szökésben van.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Laurent Dubrule

(Politico, Independent, New York Times, CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik