Nagyvilág

Szekrényben lécelhetett le a párizsi merénylő

Előfordulhat, hogy a rendőrök szeme láttára, költözködésnek álcázva cipelték ki Salah Abdeslamot a társai.

Elképesztő balfékeskedést adott elő a belga rendőrség a párizsi terrortámadás utáni napokban – foglalta össze a Daily Mail (18 év alattiak ne kattintsanak a linkre!) a hatóságok sorozatos hibáit. Salah Abdeslamról már Magyarországon is hallhattunk, Lázár János szerint Budapesten is járt, amúgy ő volt az egyik atyja a 130 halottat követelő támadássorozatnak november 13-án bárok, éttermek, egy focistadion és egy koncertterem ellen.

A brüsszeli születésű Abdeslam anélkül lépte át a merényletek másnapján a francia-belga határt, hogy bármi hátránya származott volna belőle. A rendőrök megnézték a személyijét, majd továbbengedték. Aztán amikor már úgy volt, hogy tényleg ő lehet az egyik elkövető, azért nem rohanták le éjjel a lakását, mert erre vonatkozó tiltás volt érvényben.

Aztán amikor betörtek a lakásba, Abdeslam már nem volt sehol, bár látták jeleit annak a belga RTBF közszolgálati tévé szerint, hogy Abdeslam ott járt. Valószínűleg a segítői juttatták ki őt észrevétlenül. Az a szóbeszéd terjed, hogy épp egy költöztetés zajlott abban az időben, így simán lehet, hogy egy szekrényben csempészhették ki a férfit. A nyomozóknál is ez az elmélet vezeti a valószínűségi listát.

Nagy botrány van azóta is Belgiumban azért, mert éjjel nem rohanták le időben a lakást. Több nyugati államban is érvényben van az éjjeli razziák tilalma, hogy az ne adhasson esélyt a rendőrségnek a hatalommal való visszaélésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik