Nagyvilág

Több ezren tüntetnek a lengyel alkotmánybíróság előtt

Az első jelentések szerint több ezerre becsülhető azoknak a tüntetőknek a száma, akik szombat délben gyűltek össze a lengyel alkotmánybíróság varsói székhelye előtt, a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) elnevezésű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük a Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) által szervezett tiltakozáson.

A tüntetés azután kezdődött, hogy Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtti sajtóértekezletén bejelentette: a Velencei Bizottság pénteki véleménye ellenére nem hirdetik ki a hivatalos közlönyben, s így nem léptetik hatályba a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági ítéletet. A Velencei Bizottság úgy foglalt állást: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

Az ellenzéki tömörülések vezetőinek beszédei után a tömeg a belvároson keresztül az elnöki palota elé indul.

Az uniós és a lengyel nemzeti zászlók alatt vonuló tüntetők a “Szabadság, egyenlőség, demokrácia”, illetve a “Hirdessétek ki” jelszavakat skandálnak.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik