Nagyvilág

Az elrabolt pilótanő szabadon engedésére szólította fel Oroszországot az Egyesült Államok

A nőnapon kiadott közleményben jelezték, hogy kiállnak Nagyija Szavcsenko és az ukrán nép mellett.

Közleményt adott ki a Fehér Ház, melyben az amerikai elnök arra szólítja fel Oroszországot, hogy ejtsék a vádakat és engedjék szabadon Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt.

„Ma, amikor a Nemzetközi Nőnapot ünnepeljük, és köszöntünk minden bátor nőt, aki az igazságtalanság ellen küzd a világban, mi is kiállunk Nagyija és az ukrán nép mellett” – áll a közleményben. Joe Biden amerikai alelnök kitért arra, hogy Szavcsenko a fegyveres erők tagjaként büszkén szolgálta hazáját, amikor elrabolták és akarata ellenére Oroszországba szállították. „Az elmúlt húsz hónapban az ország nemzeti büszkeségének szimbólumává vált” – jegyezte meg.

Biden hozzátette: ha továbbra is jogtalanul börtönben tartják a pilótanőt, azzal Oroszország egyértelműen megsérti a minszki egyezményben vállalt kötelezettségeit.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot. Oroszország azzal vádolja, hogy köze volt két orosz tévés halálához Luhanszk megyében. Az ügyész 23 év szabadságvesztés és 100 ezer rubel pénzbüntetés kiszabását kérte rá. Szavcsenko múlt héten éhségsztrájkba kezdett, miután elhalasztották azt a tárgyalást, ahol az utolsó szó jogán felszólalhatott volna. Azóta vizet sem vesz magához.

Petro Porosenko ukrán államfő hétfőn az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz fordult, hogy gyakoroljanak nyomást Moszkvára a pilótanő szabadon bocsátása érdekében. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik