Nagyvilág

Gorbacsov Nancy Reaganről

Nagy szerepe volt abban, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok között megindult a politikai enyhülés az 1980-as években.

Teljes joggal állíthatom: Nancy nagyszerű ember volt – mondta a 85 éves Gorbacsov Ronald Reagan egykori amerikai elnök vasárnap elhunyt özvegyére emlékezve. Nancy Reagan 94 esztendősen, szívelégtelenségben hunyt el Los Angelesben, s az amerikai sajtó úgy emlékezett rá vasárnap, mint a republikánus Reagan elnök legbefolyásosabb tanácsadójára.

Gorbacsov azt mondta, nagyrészt Nancy Reagannek volt köszönhető, hogy a két vezető között kölcsönös bizalom és megértés alakult ki. Szakértők szerint Nancy mondta a fegyverkezési versenyt újraindító csillagháborús programot meghirdető férjének, hogy békeszerzőként kell bekerülnie a történelemkönyvekbe. A két ország közötti enyhülés végül a rövid-, közepes és nagy hatótávolságú rakéták leszerelésének meghirdetésével vette kezdetét.

A Reagan házaspár, valamint Gorbacsov és felesége, Raisza azután is találkozott, hogy visszavonultak a politikától. A Szovjetunió utolsó vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy röviddel halála előtt még kapott egy levelet Nancy Reagantől.

“Raisza elment. A Reagan házaspár is elment. Ez nagyon-nagyon szomorú” – jegyezte meg Gorbacsov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik