Nagyvilág

Tízezernél is több menekült torlódott fel Macedóniában

Sártengerré változtatta a zuhogó eső az idomeni menekülttábort, ahol immár több mint 12 ezren várnak arra, hogy Macedónia beengedje őket a területére, jelentette a dpa német hírügynökség egyik tudósítója pénteken.

A heves eső ellen nem védenek a rögtönzött sátrak sem, és sokan teljesen átáztak. A helyzetet tovább nehezíti a hideg idő, a hőmérő higanyszála mindössze öt fokot mutat az észak-görögországi határátkelőnél.

Ennek ellenére a bevándorlók vonakodnak beköltözni a határtól több kilométerre délre található, jobban kiépített menekülttáborokba, mivel abban reménykednek, hogy Macedónia mégis továbbengedi őket az áhított célország felé.

Macedónia körülbelül két hete lezárta a határait, és naponta csak néhány száz szíriai, illetve iraki menekültet enged be területére, ezért egyre torlódnak a bevándorlók a balkáni útvonal első állomásán.

Hivatalos adatok szerint összesen mintegy 32 ezer migráns rekedt Görögországban, ahová az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint csak az év eleje és február 29. között több mint 130 ezer menekült érkezett főként Törökországból.

Az elmúlt évben több mint egymillióan használták a balkáni útvonalat arra, hogy elérjék Nyugat- és Észak-Európát.

Eközben csaknem 600 migráns érkezett a pireuszi kikötőbe a görög szigetekről péntek reggel – jelentette a görög állami rádióadó (ERT).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik