Külföld

Republikánusok léptek fel Donald Trump ellen

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 17:26

Donald Trump elnökjelöltsége az Egyesült Államok nemzetbiztonságát is aláásná – vélik sokan a Republikánus Pártból.
Korábban a témában:

Már legalább hetven, külpolitikával foglalkozó veterán republikánus politikus írta alá azt a nyílt levelet, amely óva inti a pártot Trump megválasztásától. A levelet aláíró politikusok ma már nem aktívak, de változatlanul befolyásos személyiségek az amerikai közéletben. Köztük van Michael Chertoff, a Bush-kormány belbiztonsági minisztere, Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke és volt külügyminiszter-helyettes, Dov Zakheim, a Pentagon egyik magas rangú tisztségviselője szintén George W. Bush elnöksége idején.

Trump úr kijelentéseiből vontuk le a következtetést, hogy a hivatalával járó hatalmat úgy használná fel, hogy az Egyesült Államok kevésbé biztonságossá válna, és szerepe a világban csökkenne … ráadásul átfogó felfogása arról, hogyan kell bánni az elnöki hatalommal az őt bírálókkal szemben, megkülönböztető fenyegetést jelent a polgári szabadságjogokra az Egyesült Államokban

– olvasható a levélben.

Miért hiányzik, aki hiányzik?

A levél aláíróit centrista és neokonzervatív személyiségekként tartják számon az amerikai politikai életben, olyan szakemberekként, akik mindig az Egyesült Államok erőteljes világpolitikai szerepvállalását szorgalmazták. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a Bush-kormányzat legbefolyásosabb külpolitikusai, így például két volt külügyminiszter, Condoleezza Rice és Colin Powell, vagy George W. Bush nemzetbiztonsági tanácsadója, Stephen Hadley nem írta alá a nyílt levelet.

Nem tudni viszont, hogy egyáltalán megkeresték-e őket az állásfoglalást kezdeményezők.

Trumpot erősítheti

Kurt Volker például – aki a Bush-elnökség idején az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője volt és jelenleg John McCain szenátor intézetének vezetője – azt mondta az őt faggató amerikai újságíróknak, hogy azért nem csatlakozott az aláírókhoz, mert attól tart, hogy a levél visszaüt a Republikánus Pártra.

Szerinte ez nem volt okos lépés, mert Trump a kampányában a saját javára fordíthatja, mondván, hogy a pártelit ellene van, tart tőle, és jobban is csinálná, mint ők. Volker egyébként fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem áll szándékában Trumpnak dolgozni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.