Nagyvilág

Fotóriporterrel dulakodtak Trump kampánybuliján

Jó sok balhé van mostanság az amerikai elnökválasztási kampányban. Donald Trump gyűlésén egy fotós gyepáltak meg, Bill Clinton pedig egy volt tengerészgyalogost kussoltatott be.

Hevesek az érzelmek és felfokozott a hangulat az elnökválasztásra készülődő Egyesült Államokban a szuperkedd előtt, amikor több szövetségi államban is előválasztást tartanak. Virginiában egy fotóriporter tűzött össze helyi idő szerint hétfőn a titkosszolgálat egyik ügynökével a republikánusok jelöltségére pályázó Donald Trump rendezvényén. A Time magazin egyik fotóriporterét a titkosszolgálat munkatársa teperte le – a fotós szerint – akkor, amikor a Trump ellen tüntetőket fotózta.

A Trump-kampánycsapat közleményt adott ki a Radford Egyetemen tartott nagygyűlésen történtekről, de abban csak annyit közöltek, hogy nem ismerik az incidens részleteit, azokkal kapcsolatban csak a helyi rendőrök tudnak tájékoztatást adni. A fotóriporter, Chris Morris – aki 1990 óta szerződéses munkatársa a Time-nak – több tévécsatornának is azt mondta, hogy a titkosszolgálat egyik embere először lefogta, aztán hátracsavarta a kezét, amiből így kiesett a fényképezőgép.

Morris a Trump ellen tüntetőket fotózta a Virginia déli részén fekvő Radford egyetemén. A Washington Examiner bulvárlap riportere, Gabby Morrongiello szerint afroamerikai diákok csoportja tüntetett az ingatlanmágnás, valóságshow-sztár Trump ellen, és amikor a fotós közelebb akart menni hozzájuk, a titkosszolga intett neki, hogy lépjen vissza. A Time munkatársa közönséges és durva szavakkal illette az ügynököt, aki ekkor ragadta meg őt. A Time közleményben ítélte el az incidenst.

Bill Clinton is beszólt

Az incidensek és a durva sértegetések egyébként nem ritkák az idei kampányban. Bill Clinton volt elnök például szombaton, a felesége győzelmét hozó dél-karolinai előválasztás napján kampányolt Hillary Clinton mellett egy kisvárosban. A gyűlésen egyszer csak felállt egy férfi, magát volt tengerészgyalogosnak mondta, és előhozta a bengázi incidenst: 2012-ben a líbiai Bengázi városában terroristák támadták meg az amerikai diplomáciai képviselet épületét, ahol négy amerikai, köztük a nagykövet is életét vesztette.

Akkoriban a washingtoni külügyminisztériumot Hillary Clinton irányította, és máig azzal támadják, hogy hiába számítottak terrortámadásokra, hiába kért a nagykövet már korábban is segítséget, Clinton mégsem tett semmit. A Bengáziban történtek és a felelősség megállapítása azóta is szerepel az amerikai belpolitikai napirenden, és a kampányban rendszeresen felhasználják Clinton ellen.

A dél-karolinai rendezvényen – ahol egyébként Hillary Clinton nem volt jelen, csak férje, a volt elnök – ezt a bengázi tragédiát emlegette fel a felszólaló, mire Bill Clinton, egy idő után elveszítve a türelmét, odakiáltotta a férfinek: “Pofa be”. A Hillary Clintont hazugnak nevező vendéget a biztonsági emberek némi dulakodás után kivezették – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik