Nagyvilág

Trump óriási lépést tett a győzelem felé

Megtörtént az, amire sokan azt hitték, soha nem fog megtörténni. Trump kezdi megnyerni a pártvezetés támogatását.

Politikai bombát robbantott pénteken Chris Christie, New Jersey kormányzója, aki bejelentette, hogy Donald Trumpot támogatja a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Az elnökválasztási kampányból alig egy hónapja kiszállt politikus Texasban, egy Trumppal közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a New York-i milliárdost tartja a legjobb választásnak. Ezzel hatalmas lökést ad Trumpnak a jövő heti, kulcsfontosságú szuperkeddi előválasztásokon, amikor egyszerre 14 államban szavaznak a republikánus választók.

Christie azzal magyarázta döntését, hogy szerinte Trump az egyetelen republikánus jelölt, aki képes lehet legyőzni Hillary Clinton a novemberi elnökválasztáson. “Garantálom, hogy az egyetlen személy, akit Hillary és Bill nem akar látni a színpadon, az Donald Trump” – jelentette ki a kormányzó.

A Trumppal évtizedes barátságban lévő politikus egyben kihasználta az alkalmat, hogy be-beszóljon Marco Rubiónak, akinek jelenleg a legnagyobb esélye van arra, hogy megállítsa Trump menetelését. Mindezt egy nappal azután, hogy a floridai szenátor a csütörtöki vitán minden eddiginél keményebben ment neki a milliárdos üzletembernek.

Christie támogatása különösen jelentősnek számít, Trump mellett ugyanis egészen eddig hétig a Republikánus Párt egyetlen egy jelentős politikusa sem állt ki. Az amerikai sajtó egészen mostanáig azzal volt tele, hogy a párt vezetése mennyire nem akarja, hogy Trump legyen a republikánus elnökjelölt, mert megválaszthatatlannak tartották. A nevadai előválasztáson elért győzelme után ez megváltozott.

Szerdán Duncan Hunter kaliforniai képviselő, valamint Chris Collins New York-i képviselő is bejelentette, hogy Trumpot támogatják. Bár Trump csütörtök kijelentette, a hivatalos támogatások “nem jelentenek sokat“, a választások eddig történelme azt mutatja, azok a jelöltek győztek, akik sok támogatót tudtak maguk mögé állítani a párt hivatalban lévő politikusai, képviselők, szenátorok és kormányzók közül.

Most, hogy egy olyan nagynevű politikus, mint Chris Christie is kiállt Trump mellett, számítani lehet rá, hogy újabbak követik, megkönnyítve ezzel az üzletember útját a győzelem felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik