Nagyvilág

A családjáért harcol a László Petra által felrúgott férfi

Piros lapot ért volna a magyar operatőr rúgása, de végül Oszama Abdul Mohszen előnyszabállyal Getaféig jutott. Nem elégedett a kerettel, leigazolná családját, sőt klubot is váltana.

Riportot készített az Al Jazeera Oszama Abdul Mohszenről, a szír férfiről, akit tavaly felrúgott László Petra magyar operatőr Röszkénél. Mohszen jelenleg a spanyolországi Getafében él, a CENAFE fociakadémián dolgozik és 1200 eurót keres amellett, hogy munkáltatója lakást és nyelvtanfolyamot is biztosít neki. Mohszen azonban nem boldog, hiányzik neki a családja, akik nem kaptak vízumot a spanyol államtól.

A cikk szerint Mohszen nagyban köszönhette az őt övező médiaérdeklődésnek, hogy egy héttel a magyarországi eset után már menedéket kapott Spanyolországban. A többi szír azonban nem volt ilyen szerencsés: tavaly a menedékkérők felét elutasították, és az uniós kvóták által Spanyolországnak kiadott 9323 főnyi menekültből is csak 18 érkezett még. Mohszen családja is ennek esett áldozatul, a férfi azt mondja:

Nagyon dühös vagyok, mert minden jó itt. Az emberek kedvesek, kedvelem a munkámat, de nem értem, miért nincsenek papírok a családomnak.

Mohszennek még a fociklub is segített, sajtótájékoztatót tartottak és levelet írtak a spanyol miniszterelnöknek, de hiába, a szigorú jogszabályok miatt csak ígérgetést kapnak. Decemberben Mohszen végül Törökországba utazott, így legalább egy hétig a családjával lehetett.

Eközben a vele lévő gyerekei gyorsan tanulják a spanyolt, getafei iskolába járnak, de még nem illeszkedtek be tökéletesen. Az egyik srácnak az a fő gondja, hogy nagyon hiányzik a Szíria környékén maradt testvére. A Mohammed nevű fiú anno egy időre Münchenben ragadt, már németül is megtanult valamelyest, barátokat szerzett, amikor végül továbbállt Spanyolországba.

Most mindent kezdhet a nulláról.

Kistestvére, Zaid rosszabbul fogadta el az új környezetet, főleg anyjáért sírt éjszakákat végig.

Miguel Angel Galan, a fociklub vezetője azt mondta, anno ő is a médiából értesült Mohszen esetéről, és azonnal kitalálta, leigazolja a férfit. Kockázatot vállalt, mert a spanyol büntetőjog értelmében aki EU-n kívüli állampolgárt segít belépéshez és tartózkodáshoz, az büntethető.

Ha a politikusok képtelenek megoldani a problémákat, akkor polgári engedetlenségnek kell lennie.

Mohszen szereti Spanyolországot, de egyedül van ott, nincsenek szírek Getafében rajtuk kívül. A terve, hogy Ausztriában vagy Németországban alapít focicsapatot, ott több a földije is. Mindenesetre hiába találkoztak Cristiano Ronaldóval, az elsődleges mégis az lenne, hogy a családját újra tudja egyesíteni.

Korábban a 24.hu is beszélt Mohszen egyik munkatársával, olvassa el itt, mit mondott akkor a terveiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik