Közélet
MADRID, SPAIN - SEPTEMBER 16:  Syrian refugee Osama Abdul Mohsen (2R), his sons Mohamed 18 (R-L) and Zaid 7 (L) pose for the press with the President of Cenafe coaching schools Miguel Angel Galan at their arrival to Atocha Train Station on September 16, 2015 in Madrid, Spain. Syrian refugee Osama Abdul Mohsen was tripped up to the ground by Hungarian camerawoman Petra Laszlo while carrying his son seven years old Zaid as he was trying to cross from Serbia to Hungary chased by police. The images hit the headlines around the world. Mohsen and part of his family finally reached Germany and has now been offered a job as football coach in Getafe city in Spain for Cenafe.  (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Elhagyná Spanyolországot a menekült, akit felrúgott László Petra

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 01. 25. 15:35

Osama Abdul Moshen Röszkéről menekült egyenesen Spanyolországba, ahol munkát és lakást is kapott. Getafében az edzőképző központban, a Cenafenél lett tanár. Az országba kisfiával érkezett, majd Németországból csatlakozott hozzájuk a 18 éves fiuk is, így élnek hárman, a munkahelye bérelt nekik lakást.

Minden hiába

Osama korábban azt mondta, szeret a városban lakni, jól érzi magát, mindenki mosolyog rá. Később azonban levelet írt Mariano Rajoy konzervatív kormányfőnek, amit akkor a 24.hu is megkapott.

A fiam, Zeid minden este sír, mert szeretné végre látni az anyukáját, akitől két éve elszakították. Arra kérem önt, hogy járjon el humánusan, intézze el, hogy a családom Törökországban rekedt része is csatlakozhasson hozzánk, hogy együtt tölthessük a karácsonyt.

Hiába írt levelet, a családja Törökországban rekedt. A spanyol hatóságok rengeteg dokumentumot kértek tőle, hogy vízumot szerezhessenek a családnak, de mivel ezeket nem tudta bemutatni határidőre, elutasították a kérelmét.

Osama szerint a spanyolok lehetetlen dolgokat kértek tőle, mivel a család a menekülés során elveszítette az okmányokat és nem kaptak még újakat.

Elege lett

Osama egy helyi híresség lett Getafében, jól fizető állása lett, havi ezerháromszáz eurót keres, ami a spanyol átlagékereset másfélszeresénél is több. A pénz kétharmadát egyből küldi is tovább a Törökországban rekedt családtagjainak.

Nemrég beszélt László Petráról is, a magyar operatőrről, aki Röszkénél felrúgta. Ritkán gondol már az esetre. „Nem tudom, úgy gondolom, nem igazán kedveli a menekülteket”, zárta rövidre.

Montázs: 24.hu

Abból a szempontból viszont szerencsésnek érzi magát, hogy sikerült elmenekülnie Deir ez-Zorból, abból a szír városból, amit ma már az Iszlám Állam tart az uralma alatt, ráadásul otthonra lelt és munkát kapott Európában, nem úgy, mint a menekültek legtöbbje.

Az már az én személyes tragédiám, ami a családommal, a kisfiammal történt. Ő még nagyon fiatal, szüksége lenne az édesanyjára. Minden éjszaka sírva ébred.

A most nyolcéves Zaid a tanárai szerint gyorsan tanulja a spanyolt, sikerült beilleszkednie az iskolába és szerencsére nem emlékszik a Szíriában és a menekülés közben átélt borzalmakra. De Osamának elege lett.

Elhagyja az országot

Szeretek Spanyolországban élni, szeretem a munkámat, de képtelen vagyok a feleségem nélkül élni.

Mivel a spanyol kormány és a bevándorlási hivatal nem segít neki, erősen fontolgatja, hogy elhagyja az országot. Úgy tudni, szeretne visszatérni Németországba (onnan érkezett a spanyolokhoz), de az álma egy amerikai letelepedés. Abban reménykedik, hogy ez a két ország nagyobb segítséget tud neki nyújtani a családegyesítésben.

A 24.hu-nak a Cenafe egyik alkalmazottja azt mondta, Osama már be is jelentette, márciusban elhagyja az országot.

Disclaimer: a szerző hosszabb időt élt Spanyolországban, megfordult a Cenafenél is.
Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség
(NPR, El País, Sport)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.