Közélet

Elhagyná Spanyolországot a menekült, akit felrúgott László Petra

Osama Abdul Moshen Röszkéről menekült egyenesen Spanyolországba, ahol munkát és lakást is kapott. Getafében az edzőképző központban, a Cenafenél lett tanár. Az országba kisfiával érkezett, majd Németországból csatlakozott hozzájuk a 18 éves fiuk is, így élnek hárman, a munkahelye bérelt nekik lakást.

Minden hiába

Osama korábban azt mondta, szeret a városban lakni, jól érzi magát, mindenki mosolyog rá. Később azonban levelet írt Mariano Rajoy konzervatív kormányfőnek, amit akkor a 24.hu is megkapott.

A fiam, Zeid minden este sír, mert szeretné végre látni az anyukáját, akitől két éve elszakították. Arra kérem önt, hogy járjon el humánusan, intézze el, hogy a családom Törökországban rekedt része is csatlakozhasson hozzánk, hogy együtt tölthessük a karácsonyt.

Hiába írt levelet, a családja Törökországban rekedt. A spanyol hatóságok rengeteg dokumentumot kértek tőle, hogy vízumot szerezhessenek a családnak, de mivel ezeket nem tudta bemutatni határidőre, elutasították a kérelmét.

Osama szerint a spanyolok lehetetlen dolgokat kértek tőle, mivel a család a menekülés során elveszítette az okmányokat és nem kaptak még újakat.

Elege lett

Osama egy helyi híresség lett Getafében, jól fizető állása lett, havi ezerháromszáz eurót keres, ami a spanyol átlagékereset másfélszeresénél is több. A pénz kétharmadát egyből küldi is tovább a Törökországban rekedt családtagjainak.

Nemrég beszélt László Petráról is, a magyar operatőrről, aki Röszkénél felrúgta. Ritkán gondol már az esetre. „Nem tudom, úgy gondolom, nem igazán kedveli a menekülteket”, zárta rövidre.

Montázs: 24.hu
Montázs: 24.hu

Abból a szempontból viszont szerencsésnek érzi magát, hogy sikerült elmenekülnie Deir ez-Zorból, abból a szír városból, amit ma már az Iszlám Állam tart az uralma alatt, ráadásul otthonra lelt és munkát kapott Európában, nem úgy, mint a menekültek legtöbbje.

Az már az én személyes tragédiám, ami a családommal, a kisfiammal történt. Ő még nagyon fiatal, szüksége lenne az édesanyjára. Minden éjszaka sírva ébred.

A most nyolcéves Zaid a tanárai szerint gyorsan tanulja a spanyolt, sikerült beilleszkednie az iskolába és szerencsére nem emlékszik a Szíriában és a menekülés közben átélt borzalmakra. De Osamának elege lett.

Elhagyja az országot

Szeretek Spanyolországban élni, szeretem a munkámat, de képtelen vagyok a feleségem nélkül élni.

Mivel a spanyol kormány és a bevándorlási hivatal nem segít neki, erősen fontolgatja, hogy elhagyja az országot. Úgy tudni, szeretne visszatérni Németországba (onnan érkezett a spanyolokhoz), de az álma egy amerikai letelepedés. Abban reménykedik, hogy ez a két ország nagyobb segítséget tud neki nyújtani a családegyesítésben.

A 24.hu-nak a Cenafe egyik alkalmazottja azt mondta, Osama már be is jelentette, márciusban elhagyja az országot.

Disclaimer: a szerző hosszabb időt élt Spanyolországban, megfordult a Cenafenél is.
Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség
(NPR, El País, Sport)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik