Külföld

Fico szerint nem fog kevesebb menekült jönni

24.hu
24.hu

2016. 02. 23. 06:28

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint nem valószínű, hogy a következő hetekben jelentősen csökken a Törökországból Görögországba érkező bevándorlók száma. A Reuters hírügynökségnek hétfőn nyilatkozva a kormányfő megismételte a visegrádi négyek azon álláspontját, hogy a Törökországgal kötött megállapodás mellett az Európai Uniónak más megoldásokat is keresnie kell.

Fico szerint az unióban egyre nagyobb támogatást nyer a visegrádi országok (Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Magyarország) azon felhívása, hogy a migránsválság kezeléséhez szigorú határvédelemre van szükség.

Szerinte néhány héten belül eldől, működik-e a bevándorlás megfékezését célzó EU-török megállapodás, illetve Görögország teljesíteni tudja-e a határok megvédésére vonatkozó kötelezettségeit. Ha nem működik – szögezte le -, az uniónak B-tervet kell kidolgoznia Bulgária és Macedónia határainak megvédésére.

Fico szerint Szlovákia készen áll arra, hogy szükség esetén ideiglenes műszaki akadályokat hozzon létre határainak megvédésére. Kijelentette, az elmúlt hétvége eseményei is azt mutatják, fennáll a kockázata, hogy a migránsok a szlovén-osztrák határ mentén vagy északabbra, Magyarországon és Szlovákián keresztül próbálkoznak Németországba jutni.

A szlovák kormányfő már a múlt heti EU-csúcstalálkozón beszélt arról: Pozsony készen áll arra, hogy olyan “műszaki jellegű intézkedéseket” tegyen, amelyekkel Ausztriával közös határát megvédheti. A menekültek beengedését korlátozó osztrák intézkedésre utalva akkor úgy vélekedett, hogy ha egyes országok egyoldalú lépéseket tesznek, és amiatt Szlovákiára fokozott migrációs nyomás nehezedik, akkor Pozsonynak szintén joga van egyoldalú lépéseket tenni. Hangoztatta azt is, hogy a “műszaki jellegű” intézkedéseket akkor hajtanák végre, ha a Németországba igyekvő migránsok új, Szlovákián át vezető útvonalat választanának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.