Külföld
Migrants and refugees walk down a railroad track towards the Hungarian border near the northern Serbian town of Horgos on August 27, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP / ANDREJ ISAKOVIC

A menekülthullám idén eléri Szlovákiát és Csehországot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 16. 05:54

Prága arra számít, hogy a menekülthullám az idén Csehországon és Szlovákián keresztül is átvonul, jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amelyet hétfőn este sugárzott a TA3 szlovák hírtelevízió.

A migrációs válság megoldására Zeman olyan katonai egységek létrehozását javasolja, amelyekbe minden uniós tagállam ezer katonát küldene, és segítenének a görögöknek és a törököknek a migrációs áradat megfékezésében.

Ha már nincs európai hadseregünk, hozzunk létre ad hoc egységeket, amelyekbe minden ország mondjuk ezer katonát küldene. Nyugodtan segítsünk a görögöknek és a törököknek az ő területükön, fejtette ki a cseh államfő. Megjegyezte: a menekültek éppen ebben a két országban léptek az unió területére és a dublini szabályok szerint ott is kellene maradniuk.

Zeman nyilatkozata szerint a Bohuslav Sobotka vezette cseh kormányt egyebek között azért bírálja, mert a kötelező menekültkvóták ügyében nem foglalt el keményebb álláspontot az EU-val szemben.

Úgy Szlovákia, mint Magyarország a kvóták ügyében az európai bíróságnál vádat emeltek az Európai Bizottság ellen, mondta Zeman. Szerinte a kvótaügyben a tagállamok szuverenitásának megsértéséről van szó. “A Cseh Köztársaság mindeddig nem csatlakozott a vádemeléshez, s ez az egyik oka annak, amiért bírálom a kormányt”, fogalmazott Zeman.

Az EU-ba érkezett menekültek elhelyezése ügyében a cseh államfő szerint értelmes kompromisszumra van szükség, de ezt a kvótákkal nem lehet megoldani, hiszen a szabad mozgást kihasználva a menekültek végül úgyis oda mennek, ahová akarnak.

Az Európai Unió külső határainak védelme közös érdek, szögezte le Milos Zeman. Hozzátette: szükség van a hotspotok, tehát a menekülteket regisztráló központok létrehozására és hatékony működésére Olaszországban és Görögországban.

A cseh államfő az interjúban megismételte egy korábbi véleményét, miszerint a menekülthullám “szervezett invázió”, amelynek célja “az európai kultúra elementáris alapjainak felbomlasztása”.

Ukrajnával kapcsolatban Milos Zeman azt mondta, hogy az ottani konfliktust polgárháborúnak tekinti. Szerinte nem kizárt, hogy egy ukrán migrációs hullámmal is számolni kell, aminek elsősorban gazdasági okai lehetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.