Nagyvilág

Damaszkuszban már csönd van

A szíriai tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor (közép-európai idő szerint pénteken 23 órakor) történt bevezetését követő néhány percben a szíriai fővárosban, Damaszkuszban és Deraában még voltak összetűzések, ezt követően azonban a két város elcsendesült – mondta az első jelentésekre hivatkozva Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Mistura videokapcsolaton keresztül jelentést tett az ENSZ Biztonsági Tanácsának, majd Genfben a sajtó munkatársai előtt bejelentette: a szíriai békefolyamatot támogató országok szombaton összegyűlnek a svájci városban, hogy megvizsgálják a fegyvernyugvás helyzetét.

Úgy vélte, nagy valószínűséggel akadnak majd kisebb “fennakadások” a tűzszünet végrehajtásában, a kérdés az, hogy ezeket az incidenseket mennyire gyorsan tudják ellenőrzés alá vonni és megfékezni.

A különmegbízott arra figyelmeztetett, hogy ha a tűzszünetet megsértik, megtorlásként csupán végső esetben szabad erőszakhoz folyamodni.

A fegyvernyugvás betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi washingtoni, moszkvai, ammáni, latakiai központokból, valamint az ENSZ genfi székhelyéről. Ha újraindulnak a fegyveres harcok, Washington és Moszkva értesíti a békefolyamatot támogató többi országot.

A különmegbízott szerint, ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, március hetedikén újraindulhatnak a szíriai konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások. Az újabb fordulóról Mistura azt mondta, három hétig tartó egyeztetéseket terveznek. Napirendre az előző egyeztetésekhez hasonlóan egy új összetételű kormány, új alkotmány és 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztások kiírásának kérdéseit tűzték.

Mistura nem árulta el, hogy az előző fordulóban a tárgyalásokról kizárt kurd feleket meghívják-e a márciusi egyeztetésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik