Nagyvilág

Agyonlőtt orosz ellenzékire emlékeztek tízezrek

nyemcov-gyilkosság (Array)
nyemcov-gyilkosság (Array)
Borisz Nyemcov akkora szálka volt Vlagyimir Putyin szemében, hogy egyszer csak valaki agyonlőtte Moszkvában. Nagy tömeg emlékezett rá szombaton.

Több ezer ember részvételével emlékfelvonulást tartottak szombaton Moszkvában a rendszerbíráló politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulóján. Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség 7500 résztvevőt említett, míg az orosz média és szemtanúk ennél jóval nagyobbra, mintegy 20 ezerre becsülték a számot. A menet élén Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, a következő parlamenti választások ellenzéki csúcsjelöltje haladt.

Nyemcovot, az egykori miniszterelnök-helyettest 2015. február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében. A reformista politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek. “Borisz Nyemcovot semmi esetre sem szabad elfelejteni” – mondta az emlékmenet egyik résztvevője, Jelena Filemonova. Hozzátette, hogy az őszi választásoktól semmilyen változást nem remél, a lakosság csüggedt hangulatban van.

Nem felejtünk és nem bocsátunk meg

– kiáltozták a felvonulók. Néhányan “Nem félek” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mások gyászszalaggal ellátott orosz zászlót vittek. Ezzel az orosz vezetésnek azokra a vádjaira akartak reagálni, amik a rendszerbírálókat hazaárulóknak, “ötödik hadoszlopnak” minősítik.

A hatóságok az emlékmenet számára csak egy útvonalat engedélyeztek, ami elkerüli a gyilkosság helyszínét. Sok résztvevő ennek ellenére úgy tervezte, hogy a felvonulás után leteszi az emlékezés virágait a Moszkva folyó hídján, ott, ahol egy bérgyilkos agyonlőtte Nyemcovot.

Az egy évvel ezelőtti gyilkosság nemzetközi elszörnyedést keltett. Ugyan több csecsenföldi gyanúsított azóta vizsgálati fogságban van, a merénylet háttere felderítetlen. Nyemcov lánya, Zsanna követelte, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnököt állítsák bíróság elé, és a vizsgálatot nemzetközi ellenőrzés mellett végezzék. Kadirov Nyemcovát és apját is hazaárulónak bélyegezte. Egyúttal kijelentette:

Nyemcov számomra semmit sem jelent, nem zavart engem. Ez nem az én színvonalam.

Nyemcov Borisz Jelcin elnöksége idején, a 90-es években a fiatal, liberális reformisták és privatizátorok egyike volt, akit a lakosság mindazonáltal felelőssé tesz a tömeges elszegényedésért – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik