Külföld
nyemcov-gyilkosság (Array)

Agyonlőtt orosz ellenzékire emlékeztek tízezrek

24.hu
24.hu

2016. 02. 27. 16:13

Borisz Nyemcov akkora szálka volt Vlagyimir Putyin szemében, hogy egyszer csak valaki agyonlőtte Moszkvában. Nagy tömeg emlékezett rá szombaton.
Korábban a témában:

Több ezer ember részvételével emlékfelvonulást tartottak szombaton Moszkvában a rendszerbíráló politikus, Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulóján. Az ellenzéki megmozduláson a felvonulók Vlagyimir Putyin orosz elnök lemondását követelték.

A nagy erőkkel felvonuló rendőrség 7500 résztvevőt említett, míg az orosz média és szemtanúk ennél jóval nagyobbra, mintegy 20 ezerre becsülték a számot. A menet élén Mihail Kaszjanov korábbi miniszterelnök, a következő parlamenti választások ellenzéki csúcsjelöltje haladt.

Nyemcovot, az egykori miniszterelnök-helyettest 2015. február 27-én lőtték agyon a Kreml közelében. A reformista politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek. “Borisz Nyemcovot semmi esetre sem szabad elfelejteni” – mondta az emlékmenet egyik résztvevője, Jelena Filemonova. Hozzátette, hogy az őszi választásoktól semmilyen változást nem remél, a lakosság csüggedt hangulatban van.

Nem felejtünk és nem bocsátunk meg

– kiáltozták a felvonulók. Néhányan “Nem félek” feliratú transzparenst tartottak a kezükben, mások gyászszalaggal ellátott orosz zászlót vittek. Ezzel az orosz vezetésnek azokra a vádjaira akartak reagálni, amik a rendszerbírálókat hazaárulóknak, “ötödik hadoszlopnak” minősítik.

A hatóságok az emlékmenet számára csak egy útvonalat engedélyeztek, ami elkerüli a gyilkosság helyszínét. Sok résztvevő ennek ellenére úgy tervezte, hogy a felvonulás után leteszi az emlékezés virágait a Moszkva folyó hídján, ott, ahol egy bérgyilkos agyonlőtte Nyemcovot.

Az egy évvel ezelőtti gyilkosság nemzetközi elszörnyedést keltett. Ugyan több csecsenföldi gyanúsított azóta vizsgálati fogságban van, a merénylet háttere felderítetlen. Nyemcov lánya, Zsanna követelte, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnököt állítsák bíróság elé, és a vizsgálatot nemzetközi ellenőrzés mellett végezzék. Kadirov Nyemcovát és apját is hazaárulónak bélyegezte. Egyúttal kijelentette:

Nyemcov számomra semmit sem jelent, nem zavart engem. Ez nem az én színvonalam.

Nyemcov Borisz Jelcin elnöksége idején, a 90-es években a fiatal, liberális reformisták és privatizátorok egyike volt, akit a lakosság mindazonáltal felelőssé tesz a tömeges elszegényedésért – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.