Nagyvilág

Csak harmadik kísérletre sikerült megölni Nyemcovot

nyemcov-gyilkosság (Array)
nyemcov-gyilkosság (Array)
Kétszer is történt sikertelen merényletkísérlet Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető ellen a politikus tavaly februári meggyilkolását megelőzően.

Zaúr Dadajev, aki vallomása szerint tavaly február 27-én három lövéssel végzett Nyemcovval és vádlott-társa, Anzor Gubasev szerint a politikus a harmadik, a moszkvai Kreml közvetlen közelében végrehajtott merényletet is megúszhatta volna. Dadajev végül azért döntött úgy, hogy meghúzza a ravaszt, mert úgy vélte, hogy egy váratlanul felbukkanó hókotró teherautó keltette zaj elnyomja a lövések zaját – közölte szerdán a bűncselekmény két vádlottjának írásban és videofelvételen rögzített vallomására hivatkozva a Roszbalt orosz szövetségi hír- és elemző ügynökség.

Zavaró tényezők jöttek közbe

Dadajev és Gubasev szerint a Nyemcov elleni támadásra hosszas mérlegelés után 2015. január 7-én, a párizsi Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni iszlamista terrortámadás napján szánták el magukat. Az állították, hogy az ellenzéki politikus a támadást követően azt javasolta, hogy a lap Mohamed-karikatúráit Oroszországban is közöljék. A muszlim vallás gyalázása mellett bűnéül rótták fel továbbá, hogy szerintük Amerika-barát nézeteket hangoztatott és viszályt szítására törekedett Oroszországban.

A vádlottak elmondták, hogy a gyilkosságot megelőzően háromszor is nyomába szegődtek Nyemcovnak, és Dadajev kétszer is a támadás mellett döntött, ám erről végül is, különböző “zavaró” tényezők miatt letett.

Kadirovtól érkezhetett a megrendelés

Az amerikai kormány által finanszírozott Szabadság Rádió orosz nyelvű híroldala kitért arra, hogy a Nyemcov-gyilkosság miatt Dadajev és Gubasev mellett három másik (csecsen származású) személy ellen indult vádeljárás. Négyük ellen december végén végleges formában emelt vádat az orosz szövetségi nyomozó bizottság. A hivatalos álláspont szerint a gyilkosság fő szervezője Ruszlan Muhudinov, a csecsen belügyminisztérium Észak zászlóaljának harcosa volt, akit mindeddig nem sikerült kézre keríteni.

A svoboda.org  rámutatott: Borisz Nyemcov harcostársai szerint a nyomozás arról igyekszik elterelni a figyelmet, hogy a merényletre szóló megrendelés valójában Ramzan Kadirov csecsen elnök környezetéből érkezett.

Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon ölték meg. A politikus ukrán barátnőjével gyalogosan a közelben lévő lakása felé tartott.

Nyemcov a 2013-ban hatalomra került nyugatbarát ukrán vezetést támogatta. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek a politikus az egyik szervezője volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik