nyemcov-gyilkosság (Array)
Nagyvilág

Nyemcov-gyilkosság: újabb csecsen szálon indultak el

Újabb csecsen gyanúsított után nyomoznak a hatóságok Borisz Nyemcov ellenzéki politikus meggyilkolása ügyében.

Egy Ruszlan Muhagyinov nevű férfit keresnek, aki a Nyemcov megölésével gyanúsítottak vallomása szerint 25 millió rubelt (mintegy 138 millió forint) ígért nekik a politikus meggyilkolásáért – közölte értesülését pénteken a Kommerszant című orosz napilap.

Dadajev a fő gyanúsított

Borisz Nyemcovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény bírálóját február 28-ra virradóra ölték meg a Kreml szomszédságában lévő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. Az gyilkosságban folyó nyomozás során öt csecsen férfit tartóztattak le. A fő gyanúsított Zaúr Dadajev, volt belügyi tiszt.

 

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy Dadajev első vallomásában – amelyet később visszavont – azt mondta, egy Ruszik nevű férfi adott neki egy orosz gyártmányú ZAZ Chance gépkocsit, egy pisztolyt, és lőszert, és ő ígérte meg a 25 millió rubeles “vérdíjat”, ha Dadajev megöli “a Mohamed próféta karikatúrák közlését támogató Nyemcovot”.

Egy másik gyanúsított, Tamerlan Eszkerhanov vallomása alapján a nyomozók előbb Ruszlan Geremejevet, a belügyi csapatok őrnagyát kezdték keresni. A férfi, aki egy befolyásos csecsen család tagja, ugyanakkor eltűnt. Állítólag az Egyesült Arab Emirátusokba utazott.

Új ember a nyomozócsoport élén

A gyilkosság újabb feltételezett megrendelőjét Ruszlan Muhagyinovot sem találták eddig a nyomozók.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap korábban arról is hírt adott, hogy a Nyemcov-gyilkossággal foglalkozó csoport élére új szakembert neveztek ki. Nyikolaj Tutyevics csecsenek által elkövetett gyilkosságok és merényletek felderítésével foglalkozott.

A főnyomozó máris elrendelte Zaúr Dadajev videóra vett vallomásának szakértői vizsgálatát, hogy kiderítsék, a csecsen férfi azt valóban kényszerítés hatására tette-e.

Ajánlott videó