Nagyvilág

Francia külügyminiszter: „el kell fogadni a több sebességes Európát”

Akik több Európát akarnak, azok haladhassanak, akik nem akarnak továbblépni, azok ne állítsanak akadályt – mondta a politikus.

Mindenkinek el kell fogadnia a „több sebességes” Európát – mondta egy vasárnapi lapinterjúban a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault úgy véli: akik „több Európát” akarnak, azok haladhassanak, akik pedig „nem akarnak továbblépni”, ne állítsanak ennek akadályt.

A tárcavezető elsősorban Nagy-Britanniára célzott. Emlékeztetett: az országnak mindig is sajátos helyzete volt az EU-n belül, az e heti uniós csúcson született megegyezés pedig egyszerűen elfogadtatta, hogy létezik differenciált Európa. Ugyanakkor úgy gondolja: ettől még nem esik szét, ami eddig volt, az EU alapértékeinek és elveinek alapja megmarad.

David Cameron azt kérte Európától, hogy segítse megnyerni a népszavazást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban maradhasson – mondta Ayrault. Ezt tették meg a brüsszeli tanácskozáson. A brit népszavazás miatt nem kell felülbírálni az európai szerződéseket, Nagy-Britanniának nem lesz vétójoga az eurózóna megerősítését illetően, és az emberek szabad mozgásának elve sem kérdőjeleződik meg – fejtette ki a francia külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik