Nagyvilág

Obama vagy Mr. Spock ölette meg az amerikai főbírót?

Meghalt szombaton Antonin Scalia, az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának ultrakonzervatív tagja, s ezzel összeesküvéselmélet-hívők tömegeinek legvadabb álmai váltak valóra. Az őrült teóriáik szárba szökkenésének kiváló klímát biztosít a közelgő elnökválasztás légköre, és olyan adalékok táplálják őket, mint az elmaradt boncolás, meg egy rejtélyes párna.

Gyanús szálak

Scalia holttestére február 13-án, szombaton, egy ágyban találtak rá egy isten háta mögötti luxus-vadásztanyán, Texasban. Minden jel arra utalt, hogy a főbíró, aki március 11.-én ünnepelte volna a nyolcvanadik születésnapját, természetes halált halt.

A Cibolo Creek Ranch olyan hírességek oázisaként ismert, akik kis időre szeretnének elbújni a világ elől. Közút nem vezet hozzá, a legközelebbi település, Presidio majdnem ötven kilométerre van tőle. A helyszínre érő rendőrök órákig próbáltak elérni egy békebírót, hogy eligazítsa őket a teendőikkel kapcsolatban.

Amikor végre előkerült, Cinderella Guevara, megyei békebíró, telefonon keresztül állapította meg, hogy Scalia halálával kapcsolatban semmi szükség nyomozásra vagy boncolására. Anélkül, hogy látta volna a holttestet.

A texasi törvények értelmében ehhez minden joga megvolt. Döntését egyrészt a helyszínen dolgozó járőröktől kapott információkra alapozta, másrészt felhívta a főbíró washingtoni orvosát, aki azt mondta neki, hogy a páciensének számos krónikus betegsége volt.

Az ügy lezárva.

Antonin_Scalia_2010

A párna

Scalia halálának pontos oka hivatalosan: ismeretlen. Csak feltételezhető, hogy szívroham végzett vele. Amellett, hogy a békebíró sem kért boncolást, Scalia családja sem tartotta szükségesnek, hogy a temetkezési vállalkozó felnyissa és megvizsgálja a holttestet.

A legfurcsább tény kétségkívül az, hogy John Poindexter, a farm tulajdonosa, aki megtalálta Scalia holttestét, a következőket mondta:

az ágyában találtunk rá, a pizsamája gyűrött volt, az arcát egy párna takarta el.

Ennek a párnának a csücskébe kapaszkodott bele a republikánus elnökjelöltségért küzdő, leginkább őrült húzásairól elhíresült Donald Trump is, amikor egy hétfői rádióinterjúban azt mondta, hogy független vizsgálatnak kellene felderítenie Scalia halálának körülményit. Nem mondta ki ugyan, de sejtette, hogy talán gyilkosság történhetett.

De kinek állhatott ez érdekében?

A szintén republikánus elnökjelöltségért, szoftpornós támogatással küzdő, Ted Cruznak mindenképpen. Nemrég éppen Trump hívei indítottak pert ellene, amivel azt próbálták elérni, hogy bíróság mondja ki: Cruz alkalmatlan az elnökségre. Régebben állítólag maga Scalia is utalt arra, hogy Cruz szerinte nem alkalmas az Egyesült Államokat vezetésére.

A demokraták lehetséges elnökjelöltje, Hillary Clinton hatalmas botrányba keveredett tavaly. Először csak az derült ki, hogy hihetetlenül felelőtlenül bonyolította elektronikus levelezését, majd az is, hogy az egyre dagadó botrányban többször hazudott. Scaliát tehát akár ő is megölethette, ha félt, hogy az ügyet esetleg vizsgálja majd a legfelsőbb bíróság. Igaz, egyelőre nem utal semmi arra, hogy valaha is a taláros testület elé kerül az ügy, de ki tudja…

A Star Trek egyik főszereplője, Mr. Spock is lehetett a gyilkos. Vagyis az őt megformáló, tavaly elhunyt színész, Leonard Nimoy. Ez úgy lehetséges, hogy Nimoy valójában nem halt meg, hanem titokban az Illuminátusok rendjének vezére lett. Az pedig teljesen világos, hogy egy ultraliberális, földalatti szervezetnek, miért volt útjában egy ultrakonzervatív főbíró.

Természetesen Obama elnök is elég gyanús. Scalia, az egyik legtöbbet hivatkozott amerikai főbíró támogatta a szabad fegyverviselést, ellentétben a szabad abortusszal. Ellenezte viszont a melegek házasságát, és Obama egészségbiztosítási reformját is. A posztját 1986 óta betöltő Scalia helyére most az elnök jelölhet új bírót. Az Egyesült Államokban azonban szokatlan, hogy egy elnök, röviddel a hivatali idejének lejárta előtt, főbírót jelöljön, de Obama ragaszkodik ehhez. Még akkor is, ha a jelenleg republikánus többségű szenátus dönti el, hogy beiktatja-e az elnök emberét.

CIA, szívroham-puska

Egy biztos, Scalia halála előtt néhány nappal a legfelsőbb bíróság szoros végeredménnyel elsöpörte Obamának az erőművek széndioxid-kibocsátásának csökkentését, vagyis a klímaváltozás lassítását célzó programját. Talán most majd fordulhat a kocka.

Az ügy kapcsán sokaknak eszébe jutott, hogy a CIA állítólag kifejlesztett egy szupertitkos, szívroham-puskát, ami pontosan az, aminek hangzik: akire rálőnek vele, szívrohamot kap, így olyan, mintha természetes halált halt volna.

De mi van, ha az összes rejtélyre az a megoldás, hogy maga Scaila játszotta el a saját halálát? Nos, ebben az esetben Obama nem gyilkos, hanem megmentő. Scalia konzervativizmusa ugyanis mintha kissé liberalizálódott volna az utóbbi években. Mivel nem játszott többé a republikánusok kezére, valójában ők akarták eltenni láb alól. Obamáék viszont úgy érezték, tartoznak annyival a főbírónak, hogy védőőrizetbe veszik. A boncolás elmaradása és párna az arcon pedig azt sugallja, hogy az ágyban fekvő holttest nem Scalia volt. Vagy ő volt, csak nem volt halott.

(via CNN, New York Daily News, Gawker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik