hillary-clinton(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Nyomoz az FBI Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében

Vizsgálja az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda azoknak az eszközöknek a biztonságosságát, amelyeken Hillary Clinton magán elektronikus leveleit tárolták abban az időben, amikor az Egyesült Államok külügyminisztere volt.

David Kendall, a demokrata párti elnökjelölt-aspiráns ügyvédje közölte, hogy Clinton stábja együttműködik a nyomozással. Két, neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő a lapnak elmondta, hogy a vizsgálat nem Clinton ellen irányul, írja az MTI amerikai lapokra hivatkozva.

Az FBI kikérdezte Kendallt annak a birtokában lévő pendrive-nak a biztonságosságáról, amelyen Clinton miniszteri munkalevelezésének másolatát tárolják. A szövetségi hatóság ugyancsak felvette a kapcsolatot a denveri Platte River Networks elnevezésű céggel, amely 2013 óta kezeli az adatokat a Clinton házaspárnak a New York állambeli Chappaquában lévő otthonában telepített szerveren.

Az FBI érdeklődését az keltette fel, hogy a titkosszolgálatok főellenőre júliusban jelezte az igazságügyi minisztériumnak: nem kizárt, hogy kényes információk kerülhettek illetéktelenekhez azáltal, hogy Clinton nem a kormányzati levelezési rendszert, hanem a saját szerverét használta kommunikációra.

Bill Clinton gépét cserélték le

A washingtoni lap kiderítette, hogy a Chappaquába telepített szervert Hillary Clinton eredetileg a 2008-as elnökválasztási kampánya idején használta. A gépet akkor helyezték üzembe, amikor a volt first lady a diplomáciai tárca vezetésének átvételére készült. Annak a komputernek a helyébe állították be, amelyet korábban Bill Clinton használt, abból a megfontolásból, hogy egy aktív kormánytagnak nagyobb kapacitású számítógépre van szüksége.

A gépet Clinton stábjának informatikusai tartották karban, akiknek különleges biztonsági képesítésük nem volt. A feladatot a Platte River azt követően vette át, hogy a rendszer több napra összeomlott a Sandy hurrikán után, amely 2012 októberében csapott le New Yorkra. A volt külügyminiszter márciusban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerver biztonságára a volt elnökök védelméért is felelős szolgálat, a Secret Service felügyelt.

Az e-mail-ügy 2014 nyaráig nyúlik vissza, amikor az amerikai külügyminisztérium jogászai, akik egy kongresszusi adatkérelem teljesítésén dolgoztak a bengázi amerikai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott fegyveres támadás ügyében, rájöttek, hogy nem minden irathoz férnek hozzá. 2014 októberében a diplomáciai tárca felkérte négy volt vezetőjét, hogy szolgáltassa be a birtokukban lévő e-maileket.

Csak a privát levelezést használta

Decemberben Clinton, aki 2013 elején távozott hivatalából, 55 ezer oldalnyi hivatalos levelet bocsátott a minisztérium rendelkezésére. Mint mondta, a magánlevelezését töröltette a szerverről. A The New York Times című lap márciusban közölte, hogy Clinton tárcavezetőként kizárólag a privát e-mail-szerverét használta. Ezt ő kényelmi okokkal magyarázta, azzal, hogy nem akart több okostelefont hordani magánál, csak egyet.

Az ügy, párhuzamosan a Clinton Alapítvány finanszírozásról nyilvánosságra került visszásságokkal, sokat ártott a demokraták vezető elnökjelölt-aspiránsa megítélésének. A Quinnipiac Egyetem legfrissebb közvélemény-kutatása például kimutatta, hogy a korábbi igen pozitív mutatókkal szemben már csak az amerikaiak 40 százaléka vélekedik róla pozitívan, 51 százaléka pedig negatívan. Átlagosan tízből csaknem hat válaszadó szerint a volt first lady nem őszinte és nem szavahihető.

A The Wall Street Journal és az NBC News felméréséből az derült ki, hogy a politikust, aki Amerika első női elnöke akar lenni, 45-41 százalék arányban a gyengébb nem is inkább negatív, mint pozitív fényben látja. Mi több, kampányának egyik kulcsfontosságú célcsoportja, a fehér nők körében már csak 34 százalékos a népszerűsége 53 százalék ellenében. (Júniusban ebben a választói csoportban még 44 százalék támogatta 43 százalékkal szemben.)

A Fox News televízió szerdán arról számolt be a híroldalán, hogy a Clinton házaspár tavaly a jótékonyságra szánt adományainak durván felét a Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítványnak (Clinton Alapítvány) juttatta. A volt elnök és a Fehér Házra pályázó felesége a tavalyi több mint 28 millió dolláros bevételéből mintegy 3 milliót tüntetett fel adócsökkentő adományként. Ebből – a Clinton Családi Alapítvány közvetítésével – 1,8 milliót Clinton Alapítvány kapott.

A Fox szerint Clintonék 2014-ben többet utaltak a Clinton Alapítványnak, mint az azt megelőző öt évben együttvéve. A jobboldali híroldal megjegyezte, hogy noha maga az exelnöki pár közvetlenül nem kap költségtérítést az alapítványtól, de az fedezi az utazásaik költségét és munkatársaik fizetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.