Nagyvilág

Elszabadult hajóágyú lett Putyin csecsen uraságából

ramzan kadirov (Array)
ramzan kadirov (Array)
A csecsen elnök a pokolba is követné Putyin elnököt, de előbb ő küldene sok orosz ellenzékit oda. Most épp Mihail Kaszjanov került a célkeresztjébe, szó szerint.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvező a helyzete, sok lojális ember veszi körül, így a részben általa az elnöki székbe ültetett csecsen elnök, Ramzan Kadirov is. Oroszországban nem életbiztosítás ellenzékinek lenni, Putyinnak vannak olyan hűséges emberei, akik efelől biztosítanak minden ellenzékit. Ilyen Kadirov is a BBC friss híre szerint.

Kadirov nemrég ellenségeknek és árulóknak nevezett minden ellenzéki figurát, amit ezek a figurák halálos fenyegetésnek vettek. Kadirov tavaly az Instagramján (!) védte meg az egyik csecsen gyanúsítottat Borisz Nyemcov gyilkossági ügyében. Eközben Kadirov acélmarokkal irányítja Csecsenföldet, emberi jogokat tipor el, kínoz és gyilkol saját milíciájával.

Most Mihail Kaszjanov, a volt miniszterelnök, jelenleg Putyin erőteljes bírálója került Kadirov célkeresztjébe – szó szerint. Kadirov az Instagramjára tett fel egy videót (ld. feljebb), amin Kaszjanov beszélget Vlagyimir Kara-Murzával, a demokráciapárti Nyitott Oroszország mozgalom vezetőjével. A vasárnap posztolt, 16 ezer lájkot összeszedett videó keretbe van helyezve, méghozzá egy képzelt távcsöves puska célkeresztjébe.

Kaszjanov nyílt halálos fenyegetésnek vette a videót és bűnügyi vizsgálatot követel. Alekszej Navalnij ellenzéki figura is közölte, már nincs kétség afelől, hogy ezeket a fenyegetéseket a Kreml és Putyin is elnézi.

Egyes vélemények szerint valóban a Kreml fenyegető szócsöve lett Kadirov. Mivel az orosz gazdaság szenved az olajár, a szankciók és a drága háborúk miatt, így akarják megfélemlíteni az embereket. Más teóriák szerint Kadirov elszabadult hajóágyú lett, aki azt hiszi, érinthetetlen. A BBC megjegyzi, Kadirov – az oroszok nagy részéhez hasonlóan – óriási Insta-rajongó, 6000 posztja és 1,6 millió követője van a képmegosztó oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik