Nagyvilág

Újrakezdik Amerikában a holokauszt-túlélők és a magyar állam közti pert

A fellebbviteli bíróság szerint nem állt meg az az érvelés, hogy a párizsi békeszerződés jelenti az egyetlen jogi alapot a jóvátételhez.

Elutasította egy washingtoni fellebbviteli bíróság a magyar állam érvelését abban a perben, amelyet 14 holokauszt-túlélő indított. A felperesek a magyar államtól, a MÁV-tól és a MÁV Cargo jogutódjától, a Rail Cargo Hungariától várnak kárpótlást a vészkorszakban elszenvedett jogtalanságokért.

A bíróság kimondta, hogy a Magyarország és a II. világháború győztes hatalmai közt 1947-ben aláírt párizsi békeszerződés nem mentesíti a magyar tisztségviselőket a felelősségre vonás alól. A keresetet így ismét meg kell vizsgálnia egy alsóbb szintű bíróságnak, melynek viszont döntenie kell arról, hogy az ügy továbbléphet-e azelőtt, hogy a felperesek kimerítették-e az összes magyarországi jogorvoslati lehetőségüket.

Magyarország azzal érvelt, hogy a holokauszt-túlélők számára a párizsi békeszerződés jelenti az egyetlen jogi alapot, hogy a II. világháború alatt elkobzott vagyontárgyaikért jóvátételt kaphassanak. Ezt a bíró elutasította, ahogy azt is, hogy a magyar kormány szerint az ügy olyan politikai kérdéseket vet fel, melyeket „nem bíróságon kellene megoldani”.

A magyar kormány által a magyar zsidók ellen a vészkorszakban elkövetett jogsértések kimondhatatlanok és tagadhatatlanok – írta döntésének indokolásában a bíró, aki szerint a szövetségi jogszabályok lehetővé teszik az áldozatoknak, hogy keresetet nyújtsanak be. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik