Nagyvilág

Kínozzák a külföldi munkavállalókat Szaúd-Arábiában

Az állam által küldött ugandai egyetemistákkal bánnak embertelenül.

A mostoha munkakörülmények és bántalmazások miatt Uganda nem küld több háztartási alkalmazottat Szaúd-Arábiába – jelentette be pénteken a kampalai kormányzat.

A két ország tavaly júliusban kötött megállapodást arról, hogy egyetemi hallgatók az arab országba mehetnek dolgozni, amivel Kampala az ugandai fiatalok körében magas munkanélküliséget akarta csökkenteni. Uganda ugyanakkor mindaddig nem küld több embert, míg a munkakörülmények megfelelőnek nem bizonyulnak.

A kampalai kormányzat arról kapott bejelentéseket, hogy szaúdi munkáltatóik embertelenül bánnak ugandai alkalmazottaikkal, voltak akiket fogva tartottak vagy meg is kínoztak.

A megállapodás életbe lépése óta a hivatalos adatok szerint mintegy ötszázan mentek Szaúd-Arábiába dolgozni, az entebbei reptéren dolgozó egyik tiszt szerint viszont sokkal többen, naponta százan utaztak Szaúd-Arábiába. Korábban már Indonézia, Etiópia és a Fülöp-szigetek is megtiltotta, hogy állampolgárai Szaúd-Arábiába utazzanak dolgozni, míg alapvető jogaikat nem tartják tiszteletben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik