Külföld
COLOGNE, GERMANY - JANUARY 09:  Protesters wave German flags, alongside a banner saying 'Rapefugees Not Welcome' as supporters of Pegida, Hogesa (Hooligans against Salafists)  and other right-wing populist groups protest against the New Year's Eve sex attacks on January 9, 2016 in Cologne, Germany. Over 100 women have filed charges of sexual molestation, robbery and in two cases, rape, stemming from aggressive groping and other behavior by gangs of drunken men described as Arab or North African at Hauptbahnhof on New Year's Eve. Police have recently stated that at least some of the men identified so far are refugees, which is feeding the propaganda of right-wing groups opposed to Germany's open-door refugee policy. Germany took in approximately 1.1 million migrants and refugees in 2015.  (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)

Szélsőjobboldali terrortól tart Németország a kölni szilveszter miatt

24.hu
24.hu

2016. 01. 17. 17:01

Szélsőjobboldali terror veszélyére figyelmeztet a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatásokkal és rablásokkal kapcsolatban. Holger Münch a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a szélsőjobb a Kölnben és más városokban elkövetett szilveszteri támadások miatt megjelent félelmet kihasználva önvédelemre szólítja fel a lakosságot, hogy “szalonképessé” váljon, és az állami erőszakmonopólium ugyan nincsen veszélyben, de a hatóságoknak fokozott figyelemmel kell foglalkozniuk az önjelölt polgári védelmi csoportok szerveződésével.

Arra a felvetésre, hogy egyre több a bevándorlók és menekültszállások elleni támadás, Kölnben pedig szélsőjobboldaliak és futballhuligánok egyik éjjel hajtóvadászatot indítottak külföldiek ellen, a BKA elnöke azt mondta, hogy a hatóságok nem tűrik el az önbíráskodást, de az ügyek gyors feltárására és ítéletekre is szükség van a “szélsőjobboldali bűncselekmények dinamikájának megtöréséhez”,

Ha ez nem sikerül, a legrosszabb esetben akár olyan “terrorista struktúrák” is kialakulhatnak, mint a nyolc török és egy görög bevándorló, valamint egy rendőr meggyilkolásáért, több robbantásos merényletért és számos bankrablásért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt – mondta Holger Münch.

A lakosság félelmének erősödését jelzi, hogy a szilveszter óta eltelt két hét alatt csak Kölnben 300 engedélyt nyújtottak be riasztó-, illetve gázfegyver tartására, míg tavaly egész évben 408 ilyen engedélyt adtak ki. Más városokban is megugrott az engedélykérelmek száma, és a növekedés már tavaly ősz óta, a menekültválság elmélyülése óta tapasztalható.

Ugyanakkor a BKA szerint a menedékkérők között nincs aránytalanul sok bűnöző.

“A bűnözés nem növekedik annyira gyorsan, mint a menekültek száma” – hangsúlyozta a Bild am Sonntagnak adott interjúban a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv elnöke.

A nagy befogadóállomásokon viszont jelentős mértékben emelkedik a bűncselekmények száma, főleg a testi sértéseké, ami annak tulajdonítható, hogy ezeken a tömegszállásokon fiatal férfiak élnek szűk helyen összezárva, a bűnözést elősegítő körülmények között. Az is látható, hogy míg a szíriai vagy iraki menedékkérők nem adnak sok munkát a rendőrségnek, a balkáni országokból és Észak-Afrikából származó kérelmezők igen “feltűnőek” kriminalisztikai szempontból – mondta Holger Münch.

A BKA egyelőre vizsgálja, hogy van-e összefüggés a bevándorlás és a nők elleni szexuális zaklatás között. Az úgynevezett rátáncolás (Antanzen -örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott utcai zsebtolvajlás, az elkövetők jellemzően észak-afrikai fiatalok) jelenségét már ismerik a német hatóságok, de a nők elleni szexuális zaklatások gyakoriságának növekedése új fejlemény, és nem lehetett számítani rá – mondta a BKA vezetője.

Szilveszter éjjel egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Két nőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.