Nagyvilág

Elítélték minden idők legnagyobb angliai betörésének elkövetőit

Egy brit bíróság bűnösnek mondott ki rablás vádjában három férfit, akik részt vettek minden idők legnagyobb angliai betörésében – jelentette a BBC. A tapasztalt bűnözőkből álló banda tagjai tavaly áprilisban 14 millió font, azaz 5,8 milliárd forint értékben vittek el ékszereket, drágaköveket és aranyat a Hatton Garden Safe Deposit nevű értékmegőrző cég hatalmas londoni páncélszekrényéből.

ékszertolvaj

A betörők nagycsütörtökről nagypéntekre virradó éjszaka törtek be az épületbe, miután hatástalanították a riasztórendszert. Egy használaton kívüli liftaknán keresztül jutottak le az alagsorba, ahol egy nagy erejű gyémántfejű fúróval sikerült átvágniuk a páncélszekrényt ölelő betonfalat. Akkor azonban nem tudtak bejutni, mert az értékmegőrző dobozokat tartalmazó fémszekrény az útjukat állta.

Végül csak másnap jutottak be a nagy páncélterembe, ahol az értékmegőrzőkből aranyat, gyémántokat, zafírokat és ékszereket vittek el. A betörők nyomára végül az utcai térfigyelők kamerák felvételei alapján bukkantak a rendőrök, és autóik lehallgatásával buktatták le őket. Az ellopott ékszerek kétharmadát azóta sem találták meg.

páncél

A most bűnösnek kimondott embereket az ügyészség a banda vezetőinek nevezte, akik kitervezték az egész akciót. További négy ember már a bíróság előtt beismerte, hogy részt vett az akcióban. Egy embert – aki beengedte a banda tagjait az épületbe egy tűzlépcsőn át – azonban még keresik a brit hatóságok, húszezer fontot ajánlva fel a nyomravezetőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik