Nagyvilág
US Democratic presidential hopeful Hillary Clinton smiles as she walks past fellow candidate Bernie Sanders during a break of the Democratic Presidential Debate hosted by ABC News at the Saint Anselm College in Manchester, New Hampshire, on December 19, 2015. AFP PHOTO/JEWEL SAMAD / AFP / JEWEL SAMAD

Az amerikai sajtó nagy felfedezést tett: a demokraták is elnökjelöltet választanak

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2016. 01. 12. 12:48

Mindez egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásnak köszönhető, amiből nyilvánvalóvá vált: a demokrata előválasztás mégiscsak izgalmasnak igérkezik.

Amióta Donald Trump nyáron bejelentette indulását, a választási hírek gyakorlatilag semmi másról nem szóltak, mint a Republikánus Pártról. A lapokat olvasva egészen úgy tűnhetett, mintha a demokratáknál nem is lenne kampány. Mintha már kész tény lenne, hogy Hillary Clinton lesz a demokrata elnökjelölt. Igen, ott van az a Bernie Sanders nevű „szocialista” fickó is, de neki úgy sincs semmi esélye a pártvezetés támogatását élvező Clintonnal szemben. És különben is: hallottátok, hogy már megint mit mondott Trump?

Aztán hétfőn valami igazán különleges dolog történt az amerikai politikai sajtóban. Végre felfedezték, hogy a nem csak a republikánusok tartanak előválasztásokat, hanem a demokraták is. Mindez annak a vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásnak köszönhető, aminek adatai szerint Clinton és Sanders fej-fej mellett áll Iowában és New Hampshire-ben, a két államban, ahol először tartanak előválasztásokat február első heteiben.

És láss csodát, hirtelen megjelentek a demokrata jelöltek nevei a hírfolyamokban. Míg az elmúlt hónapokban a választási hírek úgy néztek ki, hogy Trump, Trump, Trump, „random republikánus jelölt”, Trump, Clinton, Trump, a hétfői hírek már valahogy így:

Egészen mostanáig Sanders kampánygyűlései hiába vonzottak több ezer fős lelkes tömegeket, a közösségi oldalakon hiába volt több követője, mint Clintonnak, a média félvállról vette, és alig foglalkozott vele. Clintonnak legalább sikerült olykor-olykor bekerülnie a hírfolyamba, bár akkor is inkább a körülötte szított botrányok miatt, vagy azért, mert a republikánusok támadták. Azonban most, hogy a kettőjük közötti verseny igazán élessé vált, már fontos lett, mint mondanak, mert

Clinton támadásba lendült

Hirtelen egymás után kerültek be a hírekbe, és többet tudhattak meg róluk az olvasók, mint az elmúlt hetekben (hónapokban) összesen:

Clinton négyszázalékos pluszadót vetne ki az évente ötmillió dollárnál többet kereső szupergazdagokra, és nem emelné meg a középosztálybelieket (akik éves fizetése kevesebb, mint 250 ezer dollár) sújtó adókat.

Clinton azzal támadja Sanderst, hogy túlságosan engedékeny a fegyverszabályozás terén, felhozva, hogy 2005-ben képviselőként igennel szavazott egy, a fegyvergyártókat védő törvényre.

Clinton kritizálta az Obama-kormány tervét, hogy több száz közép-amerikai bevándorló család deportálását tervezik egy rajtaütés-sorozatban.

Clinton kritizálta Sanders társadalombiztosítási tervét egy iowai kampánygyűlésen.

Bernie Sanders 33 millió dollárnyi kampánytámogatást gyűjtött össze az elmúlt három hónapban, szinte kizárólag az interneten keresztül, anélkül, hogy lenne külön pénzgyűjtésre szakosodott kampánycsapata.

Sanders szerint „komoly bajban van” Clinton kampánya, és riválisa azért kezdte el hirtelen támadni, mert megijedtek attól a lehetőségtől, hogy esetleg az „elkerülhetetlennek” gondolt Clinton mégsem nyerhet.

Sanders, a legidősebb jelölt a versenyben, jóval népszerűbb Clintonnál a fiatalok körében egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint.

Sanders kijelentette: ő a demokraták „legmegválaszthatóbb” jelöltje, aki nagyobb eséllyel indulna a republikánus jelölttel szemben, mint Clinton.

Ezek után már csak egy fontos kérdés maradt:

Mit csinált Trump?

Ezt:

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.