Nagyvilág

Kerry rápirított a kínai külügyminiszterre Észak-Korea miatt

Kim Dzsong Un legfőbb politikai és gazdasági partnere Peking, de az atomrobbantás után Amerika szerint ez nem maradhat így.

Az Egyesült Államok azt várja Kínától, hogy változtasson Észak-Koreához fűződő viszonyán. John Kerry amerikai külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel tárgyalt a témáról és elmondta neki: az atomrobbantás megmutatta, nem eredményes az a politika, ahogy Kína eddig Észak-Koreát kezelte.

Kerry nem fogalmazott egyértelműen arról, hogy a Kína és Észak-Korea közti politikai viszonyra, vagy a gazdasági együttműködésre gondol-e. Ugyanakkor Észak-Koreának Kína a legfontosabb gazdasági partnere, de politikáját is támogatja. Az amerikai külügyminiszter azt mondta: egyetértettek Vang Jivel abban, hogy szoros együttműködéssel dolgozzák ki a jelen helyzetben szükséges intézkedéseket.

Közben az amerikai kongresszusban republikánus és demokrata politikusok ritkán tapasztalható összefogása kezd kialakulni annak érdekében, hogy hozzanak szigorúbb szankciókat Észak-Korea ellen. Várhatóan olyan bankok és magánszemélyek ellen vezetnének be büntetőintézkedéseket, melyek megkönnyítik az észak-koreai atomprogramot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik