Nagyvilág

Forr a botrány a bőrhipózó színésznő reklámja miatt

Nagy divat Thaiföldön a bőrfehérítés, és ez már a rasszizmust is képes megpendíteni. Egy reklám kiborította a bilit, miért ne lehetne egy sötétebb bőrű ember ugyanolyan sikeres, mint egy hipós?

Alig pár nappal azután, hogy a magát afrikai törzsi asszonyoknak maszkírozó Balogh Boglárka ügyéből nemzetközi balhé lett, Thaiföldön esett meg hasonló eset. Egy thai kozmetikai cégnek kellett visszavonnia a bőrfehérítő készítménye reklámját, mert a közösségi médiában rasszistának bélyegezték meg azt. A Seoul Secret nevű cég elnézést kért a történtekért – írja a BBC.

A reklámban a helyben ismert színésznő, Cris Horwang szerepel, aki fehérebb bőrre áhítozik. Azon kesereg, hogy az ő világában éles a verseny, ha nem törődik magával, akkor mindaz, amit felépített – a fehérség is. Ekkor befeketedik a bőre, majd megjelenik mellette egy másik csaj hófehér bőrrel, Horwang pedig megjegyzi:

ha fehér lettem volna, én nyertem volna.

Thaiföldön nagyon pörög a bőrszínről való diskurzus, na meg a bőrfehérítés, de épp mostanság jön fel az ellenállás, sok fiatal thai nem hajlandó a hülye divat miatt kihipózni az irháját. Sokan persze még mindig támogatják ezt a bőrmásítást, így a Twitteren is többen kritizálták a visszavonást is. Az ellenzők egyike ezt írta:

Tökéletesen jól vagyok a sötét bőrömmel és most azt mondjátok, elvesztem? Hello? Mi?

A termék szlogenje valóban azt mondja, a sötét bőr kizárja a sikert: “Örökké fehéren magabiztos vagyok.” A fő gond, hogy Thaiföldön sokan a kinti, szabadtéri, tehát alantas munkával azonosítják a napbarnított bőrt.

Nagy áttörést jelentett 2014-ben, amikor a Miss Thailand World címet egy sötétebb bőrű lány nyerte, aki biztatott mindenkit, hogy bátran álljon ki a sötétebb bőrével/bőréért. A BBC megjegyzi, ez globális probléma, Afrikában és Ázsiában is sokan fehérítik a bőrüket, úgyhogy nem ártana valami változás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik