Nagyvilág

Elpusztult a kutya, aki egy ország példaképe volt

A thaiföldi Kasetsart Egyetem állatorvosi karának hétfőn késő este kiadott közleménye szerint Tongdaeng december 26-án pusztult el a Klai Kangwon palotában, a thai király nyári rezidenciáján. Az ebet Khun Tongdaengnek (Tongdaeng nagyságos asszonynak) hívták, és

Bhumibol Aduljadedzs király példaként állított hazája elé.

A több mint 17 éves állat halálhíre a szalagcímekben szerepelt kedden Thaiföldön. A hűséges és bátor Tongdaenget az egész délkelet-ázsiai országban ismerték, különösen azóta, hogy Bhumibol király 2002-ben könyvet jelentetett meg kutyája nemes tulajdonságainak bemutatására.

Művét példázatnak is szánta arra vonatkozóan, hogy szerinte miként kellene viselkedniük alattvalóinak.

Idén decemberben pedig igazi kasszasiker lett a négylábúról készült Khun Tongdaeng: Az inspiráció című animációs film. A két éven át készült rajzfilm büdzséje átszámítva csaknem 1,2 milliárd forintra rúgott, és bemutatásakor a második legnépszerűbb film volt a thaiföldi mozikban.

“Tongdaeng viselkedése általános dicséretnek örvend, az eb hihetetlen hűségéről, hálájáról és bátorságáról ismert” – mondta a produkció ötletgazdája, Vinidzs Lertratanacsai. Tongdaeng korábban kóbor kutya volt, a király 1998-ban fogadta be, és a palota az utóbbi 10 évben arra használta, hogy az uralkodó tanácsait “elvigye a nép közé”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik