Nagyvilág

Hatalmas robbantás rázta meg Líbiát

iszlám felkelők Líbiában (Array)
iszlám felkelők Líbiában (Array)
Öngyilkos merénylő robbantott fel egy komplett tartálykocsit egy rendőri kiképzőközpontnál. Legalább 65-en meghaltak, senki sem vállalta a merényletet.

Teherautóba rejtett pokolgéppel hajtottak végre támadást csütörtökön egy líbiai rendőrségi kiképzőközpont ellen az ország nyugati részén fekvő Zlitanban. Híradások szerint a terrorban legalább 65-en életüket vesztették és 200-an megsebesültek. Miftah Lahmadi, a város polgármestere elmondta, a támadást olyan pillanatban követték el, amikor több százan gyülekeztek a létesítményben.

Egy nevét elhallgató biztonsági tisztviselő szerint egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott olaj-tartálykocsival, más források szerint egy vízszállító tartálykocsival hajtott a közel 400 rendőrt számláló tömegbe, majd működésbe hozta a pokolgépet. A líbiai hírügynökség szerint a rendőrök éppen gyakorlatoztak a kiképzőközpont előtt.

A két líbiai hírügynökség – a nemzetközileg elismert és a párhuzamos kormány ellenőrzése alatt álló – egymásnak ellentmondó információkat közölt az áldozatok számáról. A legfrissebb, egészségügyi forrásokból származó közlések szerint 65-en haltak meg a támadás miatt, és további 200-an megsebesültek.

Talán az Iszlám Állam volt

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az Iszlám Állam (IÁ) az elmúlt napokban nagyobb horderejű támadásokat indított az ellenőrzése alatt tartott líbiai területek kiszélesítésére, így támadást intézett a keleti országrészben fekvő esz-Szidr és Rasz Lanuf olajkikötők ellen is.

Az ország Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, ami ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik