Nagyvilág

Az ISIS miatt lángolnak a líbiai olajkutak

Az Iszlám Állam fegyvereseinek három napon át tartó támadásai nyomán súlyos tüzek törtek ki a líbiai esz-Szidr és Rasz Lanuf olajkikötőben, a lángok szerda estére már legalább öt nagy olajtározót elértek – közölte a létesítmények védelméért felelős hatóság.

A hatóság szerint a hétfőn kezdődött harcokban kilenc őr meghalt és több mint 40 megsebesült. Az Iszlám Állam legalább 30 harcost vesztett, és két, a líbiai hadseregtől lopott harckocsit és más katonai járműveket is visszaszereztek a dzsihadistáktól. Az IÁ elleni küzdelemben a fővárost, Tripolit ellenőrző iszlamista vezetés légiereje is támogatást nyújtott.

Az őrség közölte, hogy a két város kikötőjét a kezükben tartják, de az olajipari létesítményeknél jelentős tüzek tombolnak. A tűzoltók esz-Szidrben négy, Rasz Lanufban egy kiterjedt tűzzel küzdenek. Mindkét helyen az IÁ ágyúzása nyomán csaptak fel a lángok.

Egy líbiai olajipari tisztségviselő szerint az öt kigyulladt olajtározó egyenként 420-460 ezer hordó kapacitással bír. Esz-Szidr kikötője több mint egy éve nem üzemel, miután az ország Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott, de szíriai sikereivel ellentétben egyelőre egy ilyet sem tudott a hatalmába keríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik