Nagyvilág

Ha Moszkva kéri, a líbiai hadsereg segít a szélsőségesek elleni fellépésben

A líbiai hadsereg kész együttműködni Oroszországgal a szélsőségesek elleni harcban, amennyiben Moszkva ezt kéri – mondta Halifa Haftár altábornagy, a Tobruk központtal működő, nemzetközileg elismert líbiai kormányzat hadseregének főparancsnoka csütörtökön.

Azt látjuk, hogy az oroszok jó munkát végeznek a terroristákkal szemben, és a szélsőségesek számunkra is az elsődleges problémát jelentik

– idézte az altábornagy szavait a TASZSZ orosz hírügynökség a Muhit nevű arab hírportálra nyilatkozva. Haftár hozzátette: a terrorizmus elleni harcban kész együttműködni azokkal, akik ezt kezdeményezik, így különösen Oroszországgal.

Kadhafitól Putyinig

Haftár a néhai Moammer Kadhafi diktátor bizalmasa volt, és tábornoki rangot viselt a hadseregben, de az 1980-as évekbe összerúgta a port Kadhafival, és száműzetésbe menekült. 2011-ben, a Kadhafi uralmának megdöntésével és a diktátor megölésével végződő forradalom alatt tért vissza Líbiába. 2014 májusában a forradalom utáni belpolitikai káoszban önhatalmúlag háborút hirdetett az iszlamista fegyveres csoportok ellen, és a hadsereg több egysége is csatlakozott hozzá.

Haftárt január közepén visszahívta a hadsereg soraiba a nemzetközileg elismert líbiai kormány, több más, Kadhafi alatt szolgált tiszttel egyetemben. A keleti Tobrukban működő parlament márciusban nevezte ki a hadsereg főparancsnokává altábornagyi rangban. A kaotikus állapotokat kihasználva az Iszlám Állam dzsihadista szervezet területeket foglalt el Líbiában, köztük az ország nyugati felén lévő Szirte városát is. Az országban két kormány és két rivális parlament működik, az egyik a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik